Ahmet Yesevi Üniversitesinde Jumabay İstaev Magaşulı ve Bugünün Teolojik Sorunları sempozyumu

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Ruhani Janguru  (Manevi Uyanış) programı kapsamında  “Jumabay İstaev Magaşulı ve Bugünün Teolojik Sorunları"  başlıklı bir sempozyum yapıldı. Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Bölümünün kurucusu olan Prof. Dr. Jumabay İstaev Magaşulı, doğumunun yıl dönümünde düzenlenen sempozyumla anıldı. Etkinlik, 16 Kasım 2018 Cuma günü Kültür Merkezi toplantı ve konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Programın açılış konuşmasında Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Türk ve Orta Asya halklarını birleştiren ortak tarih kadar, Hanefilik ve Maturudilik geleneği üzerine kurulan İslam anlayışının önemine vurgu yaparak Ahmet Yesevi Hazretlerinin öğrencilerinin de bu geleneğin Anadolu, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da İslam’ın yayılmasında büyük katkıları olduğu söyledi.  Rektör Vekili Tomar ayrıca, 1991 yılından sonraki süreçte bu topraklarda bu geleneğin tekrar neşvünema bulması için hizmet ettiklerini, Jumabay İstayev’in de bu anlamda önemli katkıları olduğunu belirterek, Üniversitemizde ilahiyat Bölümü’nün kurulmasında   günümüze kadar akademik faaliyetlerini sürdürmesinde onun emeğinin takdir edildiğini bildirdi. Rektör Vekili Tomar konuşmasının sonunda  Jumabay İstaev’i rahmetle anarak sempozyumda bildiri sunacak akademisyenlere başarılar diledi. 

Rektör Yardımcısı Dr. Emirekul Abuov, Jumabay Magaşulı'nın  yazılarından  örnekler vererek  onun manevi alakalı görüş ve düşüncelerini paylaştı. Jumabay İstaev’in mirasının ve uluslararası akademik tecrübesinin  Din Bilimleri Bölümü için önemli bilgi birikim içerdiğini söyledi. Ayrıca Abuov, dini konularda ‘Ruhani Janguru’ kapsamında dini alimlerinin yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte etkileşim içerinde olmalarını çok önemli olduğu vurguladı.

Jumabay İstaev Magaşulı ve Bugünün Teolojik Sorunları sempozyumu 2 oturumda 20’ye yakın bilim adamının katılımıyla gerçekleşti. Program genel değerlendirme ve kapanış oturumu ile sona erdi.

 


Haber Resimleri