Ahmet Yesevi Üniversitesinde Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması İş Birliği Toplantısı

 

Ahmet Yesevi Üniversitesinde  Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Kültür Komisyonu üyesi milletvekillerinin katılımıyla "Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması" konulu bir toplantı düzenlendi. 18 Ocak 2019 Cuma günü Rektörlük binası Senato Salonunda yapılan toplantıya Meclis Sosyal ve Kültürel Gelişim Komitesi Üyeleri, Türkistan Bölgesi Valisi ve çalışanları, devlet kurumlarının temsilcileri, sosyal, kültürel, arkeolojik STK’lar, alan uzmanları, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör ve Rektör Vekili ile Kazakistan’ın çeşitli üniversitelerinden bilim adamları katıldı.

Tarihsel ve kültürel mirasın korunması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin olarak yapılan toplantıda, Kazakistan Cumhuriyeti Kanunu kapsamında "Tarihsel ve Kültürel Mirasın Korunması ve Kullanılması" ve "Kazakistan Cumhuriyeti'nin Tarihi ve Kültürel Mirasa İlişkin Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik ve İlaveler Yapılması"kanun teklifleri tartışıldı. Taslak kanunlar, tarihi ve kültürel mirasa sahip nesnelerin tanımlanmasını, envanterini, tarihi ve kültürel uzmanlıkları, tarihi, kültürel varlıkların tescil edilmesini içeriyor.

25 binden fazla tarihi ve kültürel miras alanı bulunan Kazakistan'da bunların yaklaşık 11.000'i kullanıma açık  durumdadır. Kanun  teklifi ile  söz konusu alan ve materyallerin korumasını  için  idari tedbirlerin alınması ve ülke çapında ilgili kurumlar arasında yönetişimin organizasyonunun kurulması talep ediliyor. Kazakistan’ın ulusal hazineleri olan kültür varlıkları, tarihi ve kültürel anıtlar statüsünde bulunuyor.

Türkistan Bölgesi Valisi Canseyit Tüymebayev, Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı A. Raimkulova, Arkeolog A. Margulan, Arkeolog Akademisyeni B. Ratankulova, Tarih Bilimi Doktoru Z. Samashev'in Sekreteri Z. Samaşev, Devlet Tarihi ve Kültürü Koruma Müzesi Azret Sultan Direktörü N. Akhmetzhanov, Arkeolog - Tarih Bilimleri Doktoru V. Zaybert, Ahmet Yesevi Üniversitesi  Rektörü B. Abdrasilov,  Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Parlamento Üyesi  S. Abdrahmanov söz konusu kanun tasarısı üzerinde çalışan gruba hitaben birer konuşma yaptılar.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosundaki milletvekillerinden Sosyal ve Kültürel Gelişim Komitesi Sekreteri Beibit Mamrayev, Sauytbek Abdrakhmanov, Kenes Absatirov, Fakhriddin Karataev, Karibai Nusupman, Aigul Nurkina, Zhamilya Nusipzhanovna, Bakübekan Gülen ve Bekir Bekle  de konu ile ilgili düşünce görüşlerini açıkladılar.

Toplantının katılımcıları, toplumu küresel gelişmelere ve değişimlere teşvik eden Kazakistan Devlet Başkanı  Nursultan Nazarbayev’in “Geleceğe Yönelim”  ve “Büyük Bozkırın Yedi Unsuru” makalelerinde işaret edilen görevlerin yerine getirilmesi için  gereken yapısal çalışmaların başlatılması ve bir an önce uygulanması gerektiğini vurguladılar.

 


Haber Resimleri