Ahmet Yesevi Üniversitesinde Hocalı Şehitlerini Anma Programı

 

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde 25-26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan "Hocalı Katliamı" şehitleri anısına Ahmet Yesevi Üniversitesinde anma programı düzenlendi. 26 Şubat 2019 Salı günü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Pusat Pilten, Rektör Vekili Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Çelik ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Dr. Öğretim Üyesi Eftal Şükrü Batmaz ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve ulusal marşların okunmasıyla başlayan programda konuşan Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Pusat Pilten, 1992 yılında yaşanan Hocalı olaylarının, yalnızca malum gecede gerçekleştirilen menfur bir saldırı olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi ve planlı bir şekilde, uzun bir hazırlık aşamasından sonra bölgenin işgal edildiğini, Hocalı’daki sivillerin katledildiklerini belirtti. Mağdurların belirli bir ulusal, etnik, ırki veya dini gruba  mensup olmaları, faillerin bu grubu kısmen ya da tamamen yok etme yönünde hareket etmeleri, fiilin sistematik olması yani bir plan dahilinde icra edilmesi suretiyle işlenmesi nedeniyle durumun net bir şekilde soykırım olarak tanımlanmasının gerektiğini ifade etti.

Pilten, insanlık adına kara bir leke olan bu tür olayların tekrarlanmaması, acıların yaşanmaması adına, uluslararası toplumun bu katliama gerekli tepkiyi göstermesinin gerektiğine dikkat çekerek, “Öncelikle olayı bütün detayları ile kendimiz kavramamız gerekiyor. Yani bir tezimiz varsa bunu en iyi şekilde savunacak bilgiye sahip olmalıyız. Ancak bundan sonra bu hadiseyi daha geniş katılımlı platformlarda tüm dünyaya duyurabiliriz. Bizler tüm dünyanın gözü önünde bu olaya maruz kaldık, tarih boyunca her zaman mazlumun yanında olmuş ve her milletin acısına saygı göstermiş bir millet olarak isteğimiz şudur ki yaşadığımız bu acı tüm dünya tarafından tanınsın. Bizler elbette ki bu olayda şehit düşen kardeşlerimizin hatırasını yaşatmak zorundayız ve bu olayı da her platformda da dile getirmeye devam edeceğiz”diye konuştu. 

Programın açış konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Rektör Vekili Danışmanı,  Uluslararası ilişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Çelik günün anlam ve önemine binaen bir konuşmayı yaparak, Hocalı Katliamını ayrıntılarıyla anlattı. 

Prof. Dr. Çelik yapmış olduğu sunumunda, Hocalı katliamına giden süreci ele alarak Karabağ Komitesi adlı oluşum, 1988’den itibaren SSCB’den Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’a verilmesini talep etmesiyle başladığını, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda olayın Karabağ savaşına dönüştüğünü belirtti. 

Çelik “Hocalı Katliamı aslında Azerbaycan ve Ermenistan arasında uzun yıllardır tartışma konusu olan Dağlık Karabağ sorununun  elim bir hadisedir. 1992 yılında 25 Şubat gecesi Dağlık- Karabağ’a bağlı Hocalı Kasabası’nda Ermeni silahlı çeteleri tarafından yapılmış planlı programlı bir katliamdır. Literatüre Hocalı katliamı/soykırımı ve Hocalı faciası olarak geçmiştir. Katliamda Azerbaycan  resmi kaynaklarına göre: 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dâhil olmak üzere toplam 613 kişinin hayatını kaybetmiş ve 8 aile tümüyle yok edilmiştir.”dedi. 

konuşmasının son bölümünde Hocalı katliamından sonra yaşanan süreci anlatan Prof. Dr. Çelik, Azerbaycan ve bir çok ülkede bu hadisenin uluslararası  topluma ve kamuoyuna duyurulması ve uluslararası hukuk önünde olayın faillerinin tamamının yargılanması yönünde büyük bir çaba sarf edildiğini kaydetti. Çelik, bu tür klasik yöntemlerle hadiselerin duyurulmasının yeterli olamayacağını dile getirerek daha kapsamlı etki yaratacak, hamasetten, hissiyattan slogandan uzak derinlikli ve nitelikli işler yapılması film, roman, belgesel, resim ve anıtlar üzerinden bu katliamın apolitik kitlelere aktarmanın mümkün olabileceğine vurgu yaptı. 

Konuşmaların ardından programda, Üniversitemizde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler tarafından şiirler okundu ve katliamla ilgili belgesel gösterime sunuldu. 


Haber Resimleri