Ahmet Yesevi Üniversitesinde IV. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi Başladı

 

IV. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türk Dil Kurumu ve Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi işbirliğiyle, Türk Tarih Kurumu ve Gelecek Vizyonlar Dergisi'nin de destekleriyle 11  Eylül 2019 Çarşamba günü Ahmet Yesevi Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi kültür merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı. 

Törende konuşan Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Vekili Hekimoğlu, Anadolu'yu Müslüman Türk yurdu kılan Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram Veli ve Yunus Emre’nin temsil ettiği Anadolu irfanına ruh üfleyen Hoca Ahmet Yesevi’nin makamında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Hekimoğlu, bozkırın bağrında bilim yuvası açan ve bu üniversiteyi bir dünya üniversitesi haline getirmeye çalışan başta Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız olmak üzere tüm üniversite yönetimine teşekkürlerini sundu. 

Mütevelli Heyet Başkanı Yıldız konuşmasında “2019-2020 eğitim öğretim dönemi ile yeni bir sayfa açıyoruz, bu vesileyle öğrencilerimizden alanlarında kendisini yetiştirirken aynı zamanda yanı başımızda medfun olan Hoca Ahmet Yesevi’nin öğretilerini de anlayıp uygulamanızı tavsiye ediyorum” dedi. Üniversite öğrencilerinin Hoca Ahmet Yesevi’nin emaneti olduğunu, onlara şefkatle yaklaşılması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, kongrenin hazırlanmasında emeği geçenlere, katılımları ile destek veren kurum ve misafirlere teşekkür etti.

Mütevelli Heyet Üyesi Şimşek ise “Bugün hem yeni öğrencilerimizle tanışmanın hem de kongre sürecinde kıymetli misafirlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Öğrencilere seslenen Şimşek, zamanı ve imkanları iyi kullanmanın, gelecekle ilgili planlarını önceden yapmanın ve hedefe ulaşmak için şimdiden çalışmaya başlamanın önemini vurguladığı konuşmasına “Misyonsuz vizyon illüzyondur, göz boyamadır” sözleri ile devam etti. Konuşmasında TDK kurumu başta olmak üzere desteklerini esirgemeyen tüm katılımcılara teşekkür etti. 

Rektör Abdrasilov konuşmasında “Ahmet Yesevi Üniversitesi yalnızca iki ülkenin değil tüm Türk Dünyasının üniversitesidir. Üniversitemizde 17 ülke olmak üzere 33 Türk akraba topluluğundan öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversitemiz bu tür organizasyonlar ile Türk Dünyasının bilim adamlarının da buluşma noktası haline gelmiştir” dedi. 

Rektör Vekili Tomar ise, 2019-2020 akademik yılı açılışını böyle anlamlı bir etkinlikle süslemek istediklerini işaret ederek başladığı konuşmasına, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin Türk dünyasından gelen on bini aşkın öğrenciye yüzyıllar önce Hoca Ahmet Yesevi’nin ortaya koyduğu Türk İslam ülküsü, medeniyeti ve kadim tarihi çizgisinde eğitim verdiğini söyleyerek devam etti. Tomar “Bizler de göreve geldiğimiz günden bu yana Türk dünyasının dostluğunu, birlik ve beraberliğini temsil eden üniversitemizin gerek dünyada gerekse Türk dünyasında ses getiren, öncü bir üniversite olması için gayret göstermekteyiz” dedi. Sempozyuma katılan öğrenci ve akademisyenlere de tavsiyede bulunan Tomar, bu etkinliklerin yalnız bilime değil aynı zamanda yeni dostluklara ve arkadaşlıklara da kapı araladığını vurguladı. 

Açılış konuşmaları kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Hasan Kara ve düzenleme kurulu  üyesi Prof. Dr. Turhan Çetin’in konuşmalarıyla sona erdi.

Açılış töreninin ardından Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi özel oturumunda, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin "Türk Dilinde Söz Varlığı" konulu tebliğini sundu. 

Hediye ve ödül takdimi ile tamamlanan açılış töreninin ardından, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi S.Bilge Karaöz’ün ‘Tanış Olalım’ isimli kişisel minyatür sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Kongre kapsamında düzenlenen sergide Karaöz’ün “Minyatür sanatı, kağıt boyama ve klasik Türk desenleri” konulu atölye çalışması sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Açılış töreni, hediye ve ödül takdimi ile tamamlandı. 

IV. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi’nde, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Romanya’dan olmak üzere 50’ye yakın bilim adamı bildiri sunacak. Kongre, 13 Eylül Cuma günü kapanış töreni ile sona erecek. 


Haber Resimleri