Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi İş Birliğinde “Abay ve Türk Dünyası” Paneli Düzenlendi

25 Kasım 2020 tarihinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ile Selçuk Üniversitesi İş birliğinde “Abay ve Türk Dünyası” başlıklı uluslararası panel düzenlendi.

“Abay ve Türk Dünyası” ana temalı uluslararası çevrimiçi panel, modern Kazak yazılı edebiyatının kurucusu, büyük şair Abay Kunanbay’ın doğumunun 175. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirildi.

Uluslararası “Abay ve Türk Dünyası” panelinin açılışına Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekuly, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Metin Aksoy, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Sayın Prof. Dr. Cengiz Tomar katıldılar.

Etkinliğin açılış töreninin moderatörlüğünü Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar yaptı. İlk olarak açılış konuşmasında bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekuly, öncelikle Abay’ın sadece Kazak halkı için değil, bütün Türk Dünyası için önemli gönül ve düşünce adamı olduğunu belirterek Türk Dünyası’nda Abay’ın doğumunun 175. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen benzer etkinliklerin önemine değindi. Ayrıca, söz konusu panelin düzenlenmesine vesile olan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Prof. Dr. Muhittin Şimşek’e, Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Metin Aksoy’a ve paneli organize eden Avrasya Araştırma Enstitüsü’ne teşekkür etti.

Panelde yaptığı açılış konuşmasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Kazakistan için çok önemli bir şahsiyet olan Abay’ın, son yüzyılın önemli şair ve mütefekkirlerinden olduğunu ifade ederek Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi olarak çeşitli bilimsel çalışmalar ve etkinlikler çerçevesinde Abay’ın eserlerini Türk dünyasına tanıtmaktan büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı ve panelin başarılı geçmesini diledi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Metin Aksoy, Selçuk Üniversitesi olarak Türk Dünyası’nın Abay Kunanbay gibi önde gelen fikir adamlarının tanıtılmasını amaçlayan bu tür etkinliklere öncülük etmekten memnuniyet duyduğunu söyleyerek Türk Dünyası’nda maneviyatın şehirleri olarak bilinen Konya’da ve Türkistan’da bulunan iki üniversitenin daha derin iş birliğinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov ise,yaptığı açılış konuşmasında, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım-Cömert Tokayev’in kararıyla başlayan Abay Kunanbay’ın doğumunun 175. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında üniversite tarafından yapılan etkinlikler ve kitap çalışmalarından bahsetti ve panelin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Uluslararası panel, açılış töreninden sonra bilimsel tebliğlerle devam etti. Oturum, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Suat Beylur’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Abay Kunanbay’ın edebi mirasını inceleyen önemli bilim adamlarının deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaları için bir platformun oluşturmayı amaçlayan panelde Türkiye, Azerbaycan, Yakutistan ve Kazakistan gibi farklı ülke ve bölgelerden katılan uzmanlar çeşitli tebliğler sundu.

L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tursın Jurtbay “Abay’ın Dini Şahsiyeti”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı, “bilig” dergisinin editörü Prof. Dr. Fırat Purtaş “Abay’ın Felsefesinin Kazakistan Dış Politikasına Yansımaları”, Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firuza Agayeva “Abay Kunanbay ve Türk Dünyası”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ayan “Abay Kunanbay’ın Hayatı ve Ailesi”, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Danagül Mahat “Abay Eserlerindeki Türk Halkları”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemile Kınacı “Abay Yolu Romanı’nda Sovyet İdeolojisinin İzleri”, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Svetlana Smagulova “Abay Kunanbay’ın Devlet Adamlığı”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Gör. Yılmaz Bacaklı “Abay Kunanbay’ın Eserlerinde İroni”, Yakutsk Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sargılana Egorova “Abay ve Yakut Edebiyatı”, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hacı Ahmet Şimşek “Abay Eserlerinin Türkiye’de İncelenmesi” ve M. Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü’nden Doç. Dr. Kıdır Töreali “Abay ve Türk Edebi Dili” başlıklı bildiriler sundu.

Panelin sonunda kapanış konuşmasını yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer, panelde önemli tebliğler sunan tüm değerli katılımcılara ve panelin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak Abay’ın, her ne kadar derinine gitsek de her gün yeni bir şey üreten büyük bir derya olduğunun altını çizdi.

Etkinliğin video kaydı için tıklayınız.

 

 


Haber Resimleri