Dr. Aidarbek Amirbek “Türk Dili Konuşan Ülkeler Entegrasyonu: Fırsatlar ve Riskler” adlı seminer verdi.

Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Aidarbek Amirbek “Türk Dili Konuşan Ülkeler Entegrasyonu: Fırsatlar ve Riskler” adlı seminer verdi.

Dr. Aidarbek Amirbek Türk Dili Konuşan Ülkeler Entegrasyonu: Fırsatlar ve Riskler adlı seminerinde ana hatlarıyla Türk dili konuşan ülkelerin arasındaki ekonomik entegrasyonun mevcut durumu, geleceği ve bu ülkeler arasında çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi için kurulan kurumlar hakkında detaylı bilgiler verdi. Ayrıca Türk Dili Konuşan Ülkeleri uluslararası sistem içindeki konumları itibariyle kategorileştirerek, Türk dünyasının temel sosyoekonomik göstergeleri ile ilgili bilgiler verdi. Bu bilgiler arasında Türk dünyası adı altına Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan ve Türkmenistan’ın girdiğini belirtmekle beraber Gayrisafi yurt içi hasılaları (GSYİH), ticari hacimleri, nüfüsü ve benzeri veriler sunarak bu ülkelerin güncel ekonomik durumlarına değindi.

Türk dünyasını biraraya getiren Türk dünyası zirvelerinin önemine dikkat çekerek bu zirvelerin Türk dili konuşan ülkelerin birbirileri ile ilişkilerini güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, bu zirvelerin ülkeler arasındaki ekonomik ve politik sorunların görüşülüp çözülmesinde birebir görüşme imkanı sağladığı için önemli katkı sağladığını belirtti. Bu bağlamda 2001, 2006 ve 2009 yıllarındaki zirvelerde bu ilişkileri kurumsal bir yapıya oturtarak devam ettirilmesi açısından önemli kararların alındığını sözlerine ekledi.

Bu kararların arasında Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in Aksakallar Konseyi kurulması önerisinin yanı sıra Parlemento Meclisi kurma önerisinin bulundugunun altını çizdi. Buna ek olarak 2006 senesinde yine Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in önerisi ile Türk Konseyi'nin (Türk Keneşi'nin) kurulduğunu ve 2009 yılından itibaren bu kuruluşun alınan kararları pratikte uygulanmaya başlanmasına katkı sağladığını ifade etti. Kurulan kuruluşlar hakkında TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisinin kuruluş amacı ile işleyişi ile ilgili bilgiler sundu. Ayrıca 3 Ekim 2009 Nahçıvan Anlaşması ile Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin kurumsallaşarak Türk Konseyi’ne dönüştüğünü beyan etti. Özellikle 22 Ağustos 2012 tarihinde Bişkek'te toplanan 2. Türk Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında Türk Konseyi'nin resmi bayrağının kabul edildiğini, bu bayrak dört üye ülkeye ait sembolleri içerdiğini, rengini Kazakistan bayrağından, ortasındaki güneşi Kırgızistan bayrağından, hilali Türkiye bayrağından ve 8 köşeli yıldızı ise Azerbaycan bayrağından alındığını söyledi.

Seminerinin devamında Türk dili konuşan ülkelerin entegrasyonunun getirdiği fırsatlar ve risklere değinirken Türk dünyası ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacminin zayıf olduğunu belirtti. Buna ek olarak, Türk Dili Konuşan Ülkelerin ticaret hacimleri ve ticaret ortakları hakkında detaylı bilgiler sundu. Ülkeler arası ticaretin bu denli düşük olması entegrasyonun güçlenmesinin önünde yer alan önemli engellerin biri olduğunu ifade etti. Seminerin sonunda katılımcılar Türk dünyasının entegrasyon potensiyeli ve ülkeler arasındaki ilişkiler konularında görüş alışverişinde bulundular.


Haber Resimleri