Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması sona erdi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması” sona erdi. 13 ülke, 37 Düşünce Kuruluşundan 45 temsilcinin katıldığı Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması, Değerlendirme ve Kapanış Programı ile son buldu. Program boyunca Avrasya bölgesinin sorunları masaya yatırılırken düşünce paylaşımı ve işbirliği imkânları ele alındı.

Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması, değerlendirme ve kapanış toplantısına Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek ile 13 farklı ülkeden çok sayıda davetli katıldı.

Geniş katılımdan oldukça memnun olduklarını vurgulayan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, "Çin’den Rusya’ya, Moğolistan’dan Azerbaycan’a, Gürcistan’a kadar 13 ülkeden yaklaşık 45 katılımcıyla gerçekleştirdik bu buluşmayı. Çok geniş bir katılımla gerçekleşmesi bizim için son derece önemli. Çünkü bu coğrafyadaki pek çok ülkenin bir masada buluşması ve başarılarını birlikte değerlendirmesi maalesef her zaman mümkün olmuyor. Burada bunu gerçekleştirebildiğimiz için son derece mutluyuz. Bu buluşmaları gerçekleştirmedeki amacımız, Türkiye’nin bölgesel düzeydeki partnerleriyle etkileşimini arttırmak. Biz bugün burada gerçekleşen etkileşimden oldukça memnunuz" ifadelerini kullandı.

2 gün boyunca Avrasya bölgesiyle ilgili konuları tartışıp değerlendirdiklerini belirten Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bu konularla ilgili çözüm önerilerini değerlendirdik. Yaptığımız kapanış oturumunda da her ülkeden katılan temsilciler görüşlerini burada ifade etmiş oldular. İlk buluşma olmasına rağmen katılımcıların ifadelerine göre başarılı bir çalışma oldu. Bunu önümüzdeki yıllarda Avrasya coğrafyasındaki başka ülkelerle devam ettireceğiz ve bu düşünce kuruluşları buluşmasını kurumsallaştıracağız. Ayrıca bu yıl içerisinde yapmış olduğumuz Avrasya yaz okulumuz var, o faaliyetlerimize de devam edeceğiz. Değerlendirme toplantımızda bu etkileşimden memnun kalındığını gördük. Düşünce kuruluşları temsilcileri birbirlerini tanımış oldu. Bu coğrafyadan bugüne kadar Türkiye’yi görmeyen kişiler bile ülkemizi görmüş oldular. Örneğin Çin’den gelen temsilcimiz Türkiye’ye daha önce gelmediğini ifade etti. Böylelikle Türkiye hakkında kanaat edinmiş oldular, bizler de bu arada ülkemizi tanıtmış olduk. Bu etkileşimin çok olumlu olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Program boyunca Türkiye’den ve Avrasya bölgesinden düşünce kuruluşları tecrübelerini paylaşarak, Avrasya’nın sorunlarını masaya yatırdı. Gelecek yıllar için de önerilerin sunulduğu toplantıda, düşünce kuruluşlarının temsilcileri görüş ve değerlendirmelerini aktardı. İleriki yıllarda verimli ilişkilerin nasıl oluşturulması gerektiği konusu da tartışıldı. Program sertifika takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Haber Resimleri