Ahmet Yesevi Üniversitesinde "Türk İslam Şehirleri Sempozyumu"

 

Ahmet Yesevi Üniversitesinde 2017 Türkistan Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında; Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği İstanbul Şube Başkanlığı tarafından,  7-11 Kasım 2017 tarihinde, “Kaşgar’dan Endülüs’e Türk İslam Şehirleri Sempozyumu - Türkistan Şehrengizi”  gerçekleştirildi.

Ahmet Yesevi Üniversitesinin ev sahipliği ve koordinasyonunda Kazakistan’ın Türkistan Şehri’nde Türk Dünyası Kültür Başkenti vesilesiyle bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Panel, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’ın açılış konuşması ile başladı. Kutalmış konuşmasında "Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nin üzerinde bulunduğu Türkistan (Yesi) şehrinin de içinde olduğu bölge, tarihte Türk Dünyası'nın ve ilim aleminin en önde gelen ticaret, bilim ve aydınlanma merkezlerinden biri idi. Farabi, Ibn-i Sina, Imam Buhâri, Maturidi, Hoca Ahmet Yesevi gibi pek çok ilim adamı bu toprakların evlatlarıdır. Türkistan şehri, Türk Dünyasının ruhani başşehri olarak anılmaktadır ve bu şehir 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olmuştur. Üniversitemize, kurulduğu tarihten bu yana Türkiye'den ve dünyanın pek çok ülkesinden on binlerce aydın, akademisyen ve ziyaretçi gelmiştir. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin üniversitemizi ziyareti, burada sempozyum yapmaları ve bize çok sayıda müspet teklif ve projelerle gelmeleri, üniversitemiz için fevkalade önemli bir hadisedir, kendilerine yürekten teşekkür ederim. Biliyoruz ki, tarihte ve günümüzde Mühendisler ve Mimarlar şehirlerin, ülkelerin ve medeniyetlerin kuruluşunda ve kalkınmasında birinci derecede önemli rol oynamışlardır. Zira mimarlığın içinde insanı ilgilendiren bilim, teknik, sanat, edebiyat, resim, din ve diğer bilim dalları da vardır" dedi.

Ankara Keçiören İlçesi, Trabzon ve Türk Dünyası kültürlerine ait Türkistan Folkloru tanıtım videoları gösterimleri sonrasında gerçekleştirilen panelin birinci oturumunda “ Kimlikli ve Kişilikli Türk Şehirleri,”  ikinci oturumunda ise “ Köklü Geçmişimizden Güçlü Geleceğimize”  başlığında bildiriler ve sunumlar yapıldı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörlüğüyle işbirliği yapan,  Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi - Türk Keneşi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi-TÜRKPA, Uluslararası Türk Akademisi – UTA, Türk Üniversiteler Birliği- TÜRKÜNİB, Keçiören Belediye Başkanlığı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği İstanbul Şube Başkanlığı-TDMMB, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.  katkıları ile gerçekleştirilen panelin yanında, çeşitli sergi ve sanatçılar Hasan Sağındık, Ayhan Ertürk ve Harun Ayan tarafından konser ile folklor gösterileri de yapıldı.

Üniversitemizi ve bölgeyi gezen katılımcılar, 10 Kasım Atatürk'ü anma törenine de iştirak ettiler. Sempozyum'un sonunda "Türkistan Şehrengizi Sonuç Bildirgesi" yayınlandı.

 


Haber Resimleri