Mütevelli Heyet Başkanı 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu’nun tanıtım toplantısına katıldı

 

TÜRKSOY tarafından 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kastamonu’nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda Kastamonu’nun 2018’de Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kastamonu’nun 2018’de Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TÜRKSOY’un tarihçesinden bahsederek, “Kuruluşun amacı Türk Dünyası arasındaki kültürel işbirliği arttırmak, Türk kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak, kültür alanında karşılıklı görüş alışverişini temin etmek, ülkelerin birbirine yakınlaşmasını sağlamak amacıyla kurumuş bir uluslararası bir kuruluş. Bu özelliği ile diyebiliriz ki, kuruluş Türk Dünyası’nın UNESCO’su gibi bir kuruluştur. Kastamonu Kültür Başkenti olmayı çoktan hak etmiş bir kentimizdir. Kastamonu’ya bu unvan son derece yakışıyor. Kastamonu’nun Asya’nın derinlikleri ile de bağı vardır. Hz. Peygamber’den sonra başlayan, İslam’ın 2’nci büyük çıkışı Horasan erenlerinin marifetleri ile Anadolu’ya gelmiş, Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretileri bu topraklara kadar Şeyh Şaban-ı Veli ile gelmiş, buradan Avrupa’nın içlerine ulaşmıştır. Şaban-ı Veli’nin düşünceleri Horasan erenlerine kadar gider. Kastamonu bu bağı sürdürebilen önemli şehirlerimizden birisidir’’ ifadelerini kullandı.

 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, “Türk Dünyası Başkenti Kastamonu yıl boyunca dünyanın dört bir yanından sanatçıları ve basın mensuplarını konuk edecektir. Yapılan tüm faaliyetler Türk Dünyasına katkı sağladığı gibi, Kastamonu’nun tanıtımına da faydalı olacaktır. Sanatsal ve bilimsel olarak kültürümüzü daha da zenginleştireceğiz. Türk halkları arasındaki kardeşlik bağı daha da genişleyecektir. Manevi ve kültür açıdan zengin bir mirasın barındıran Kastamonu, geçmişte olduğu gibi günümüze de tarihe altın harfler ile yazılacak ve işlere imza atacaktır” diye konuştu.
 

 

 


Haber Resimleri