Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesindeki Yesevi Otağında “Yesevi Yolunda” konferansı

 Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 27 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 14:00’te Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesindeki Yesevi Otağında “Yesevi Yolunda” başlıklı bir konferans verdi. İBB Kültür AŞ ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliği ile ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner’in ev sahipliğinde gerçekleşen “Yesevi Yolunda” başlıklı etkinliğe Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiev de katıldı.

Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiev etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada: “Dilimizin ve kültürümüzün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunan büyük fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmet Yesevi, Türkistan’dan Anadolu’ya ve Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyanın manevi kandillerinden biri olarak Arslan Baba’dan ve Yusuf Hemedani’den devraldığı ihsan ve irfan bayrağını, Horasan Erenleri aracılığıyla yedi iklime taşımıştır.” şeklinde konuştu.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner ise “Hoca Ahmet Yesevi’nin büyük manevi mirası, Türk dünyasının sadece gönül âlemini aydınlatmakla kalmamış, aynı zamanda Türklerin kimliklerini korumasına ve devam ettirmesine yardımcı olmuştur, böylece milliyetlerini ve kültürlerini unutturma çabalarını boşa çıkarmıştır.” dedi. 

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, konuşmasında: “Hoca Ahmet Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke’den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu’ya yansıttı. Bu ayna Anadolu’da Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise, Sarı Saltuklar, Gül Babalar, Demirci Babalar olarak tezahür etti. Bugün Anadolu’da Balkanlarda Türklük varsa bu Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir.” Hoca Ahmet Yesevi’yi anarken onu tanıtan Fuat Köprülü’yü de anmadan geçmemek gerektiğini ifade eden Yıldız, “Fuat Bey çalışmalar yaparak büyük eserinde Hoca Ahmet Yesevi’yi ve onun yolundan giden Yunus Emre’yi yazdı. Her ikisini de rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.

Hoca Ahmet Yesevi’nin ailesine, ilim ve ibadet hayatına da değinen Prof. Yıldız her fırsatta dile getirdiği “Bugün Anadolu’da Balkanlarda Türklük varsa bu Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir” cümlesini, Yesevi’nin ışığının günümüze yansımalarını dinleyicilerle paylaştı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Nursultan Nazarbayev tarafından hediye edilen Kazak çadırında Kazak devlet sanatçısı Zagipa İmangaziova, Divan-ı Hikmet’ten “Sen seni bil, sen seni” ve başka hikmetleri dombra eşliğinde seslendirdi. Çadırda misafirlere Türkistan pilavı ikram edildi. Etkinlik vesilesiyle katılımcılar, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde yer alan Hoca Ahmet Yesevi Türbe maketi ve Hoca Ahmet Yesevi Otağı’nı da görme imkânı elde ettiler.

Etkinliğin kapanış bölümünde Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür plaketi takdim etti. Prof. Dr. Musa Yıldız ise, Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner’e ve Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiev’e Hoca Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmet adlı kitabından hediye etti. Etkinliğin ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Kazak devlet televizyonuna Yesevi konferansı ve Türk Dünyasında planlanan diğer etkinlikler hakkında bilgi verdi.


Haber Resimleri