Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Selçuklular Döneminde Türk Dili ve Kültürü" Konulu Konferans

Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü  "Perşembe Konuşmaları" programı kapsamında 18 Şubat 2021 Perşembe günü Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu "Selçuklular Döneminde Türk Dili ve Kültürü" başlıklı bir konferans verdi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın da katıldığı ve moderatörlüğünü Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Bayram’ın yaptığı konferansı çok sayıda katılımcı izledi.

Prof. Dr. Göksu, Selçuklu Tarihinin önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, bu dönemin Türk-İslam Tarihinin en önemli kavşak noktalarından biri olduğunu söyledi. Ersoy, Selçuklu dönemi ile ilgili hem tarihi hem de kültürel açıdan ilk akademik çalışmaların Batı’da başladığının da altını çizdi. Ersoy, Selçukluların geniş bir coğrafyada farklı kültür ve medeniyetleri içinde barındıran bir imparatorluk olduğunu ifade etti. Selçuklular döneminde konuşulan dil ve Türkçenin durumunu örneklerle açıklayan Ersoy, ön yargıların bir kenara bırakılıp dönemin kültürel, politik ve sosyolojik şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ise yaptığı kapanış konuşmasında, Selçukluların resmi dilinin Türkçe ya da Farsça olması sorununun bir tarihçi için anlamlı olmadığını belirterek Selçukluların kuruldukları coğrafya nedeniyle resmi dilin Farsça olması ve daha pratik olması sebebiyle Nizam-ı Mülk gibi tecrübeli yabancı bürokratları kullanmalarının çok doğal olduğunu söyledi. Tomar, bir tarihçinin hadiseleri gerçekleştiği coğrafya ve dönemin şartlarına göre değerlendirmesi gerektiğini söyleyerek Ersoy’a verdiği değerli bilgiler için teşekkür etti.

Konferans soru-cevap bölümünün ardından, Prof. Dr. Bülent Bayram’ın Prof. Dr. Erkan Göksu’ya online teşekkür belgesini takdimi ile son buldu.

 

 


Haber Resimleri