Endüstri Mühendisliği Lisans
Tanıtım
Programın amacı, bütünleşik üretim ve hizmet sistemlerinin tasarımını yapan, planlayan ve bu sistemleri yöneten insanlar yetiştirmektir. Endüstri Mühendisliği, hizmet ve ürünlerin en iyi biçimde üretimi ve dağıtımı için gerekli olan araç-gereç, bilgi, para ve malzemelerin etkin kullanımını sağlayacak sistemleri tasarlayan bir bilim dalıdır. Eğitim programları uluslararası standartlara uygun biçimde hazırlanmıştır. Normal eğitim süresi 8 dönemdir.
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Halil İbrahim BÜLBÜL
Eğitim Destek Uzmanı
Hilal ÖZTÜRK
İletişim
0312 216 06 78 - [email protected]
Ders Kur Tanımları
TEML 101 - ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Endüstri Mühendisliğine Genel Bir Bakış, Verimlilik, İstatistik, İstatistiki Süreç Kontrol, Toplam Kalite Yönetimi İş Ve Zaman Etütleri, Doğrusal Programlama, Malzeme İhtiyaç Planlaması, İş Çizelgelemesi, Kalite Planlama, Stok Kontrol, Tahmin Yöntemleri, Benzetim, Proje Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 103 – GENEL KİMYA
Ders kapsamında; Madde, Enerji Ve Temel Yasalar, Atomun Yapısı, Periyodik Cetvel, Atom Çekirdeği Ve Radyoaktivite, Maddenin Manyetik Özellikleri, Işık, Kimyasal Ve Fiziksel Bağlar, Maddenin Üç Hali, Fiziksel Karışımlar, Kimyasal Denge, Kimyasal Termodinamik, Kimyasal Kinetik, Elektrokimya, Organik Kimya konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 101 – MATEMATİK I
Ders kapsamında; Fonksiyonlar, Bir Fonksiyonun Limiti, Sürekli Fonksiyonlar, Türev ve Diferansiyel, Belirsiz İntegraller, Belirli İntegraller konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 103 – FİZİK I
Ders kapsamında; Fiziğin Doğası ve Ölçme, Vektörler, Kinematik (Hareket Bilgisi), Dinamik, İş, Güç ve Enerji, İtme ve Momentum, Dönme Hareketi, Katı Cisimler İçin Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 101 – ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Osmanlı Yenileşmesi, Milli Mücadele, Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Barış Antlaşması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 303 – İNGİLİZCE I
Ders kapsamında; Introduction, General Information, Existances and Prepositions, Amounts, Simple Present Tense, Simple Present Tense Question Form, Usage of? Can? Have/Has Got, Future Tense, Verb To Be, Simple Past Tense?, Present Perfect Tense konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 401 – TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ I
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçede Sesler, Türkçenin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçenin Hece Yapısı, Türkçenin Şekil Yapısı, Kelime Yapımı, Türkiye Türkçesinde Kelime Sınıfları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 103 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, C Programlama Diline Giriş, Program Denetimi, Diziler, Göstergeler, Değişkenlerin Adresi, Gösterge Aritmetiği, Fonksiyonlar, Fonksiyonun Değer Döndürmesi, Fonksiyonlar Arasında Parametre Geçirme, Fonksiyon Çağırma Yöntemleri, Yapılar ve Birlikler, Disk Dosyaları ile Çalışma, Hazır Fonksiyonlar, C Önişlemcisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 102 – MATEMATİK II
Ders kapsamında; Dizilerin Limiti, Sayı Serileri, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, İki Katlı İntegraller, Üç Katlı İntegraller, Eğrisel İntegraller, Yüzey İntegraller konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 104 - FİZİK II
Ders kapsamında; Sistem Kavramı ve Genel Sistem Teorisi, Elektrik Alanların Hesabı, Elektriksel Potansiyel, Kondansatörler ve Dielektrikler, Elektrik Akımı ve Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alan ve Kaynakları, Manyetik İndüksiyon ve Özindüksiyon, Alternatif Akım Devreleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 102 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Atatürk dönemi, İnkılâplar, Atatürk İlkeleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 304 - İNGİLİZCE II
Ders kapsamında; Adjectives, Used to, The Past Continuous Tense, Relative Clauses, Future and Conditionals, Passive Voice, Adverbs and Wish Clauses, Modals, Reported Speech, Causatives and Tenses, Gerunds and Infinitives, Noun Clauses and Adverbial Clauses konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 402 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ II
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Cümlenin Öğeleri, Cümlenin Çeşitleri, Cümle Çözümleme (Tahlilleri), Kompozisyon ile İlgili Genel Bilgiler, Kompozisyon Yazmada Kullanılacak Plan, Anlatım Türleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 102 – BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilişim Sistemlerinin Donanım ve Yazılım Bileşenleri, Bilişim Sistemlerinin İş Dünyasında Kullanımı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 104 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Programlama, C++ Programlama Dillerinin Temelleri, C++ Denetim Deyimleri, Fonksiyonlar, Diziler, Yapılar, Birlikler, Göstergeler, Sınıf ve Nesneler, Nesne Dizileri, Nesne Göstergeleri ve Bellek İşlemleri, Fonksiyonlara Aşırı Yükleme, İşleçlere Aşırı Yükleme, Kalıtım, C++ Giriş/Çıkış İşlemlerinde Biçimlendirilmesi, C++ ile Dosya İşlemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 304 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, Varlık İlişki Modeli, İlişkisel Veri Modeli, İlişkisel Veri Tabanı Tasarımı, İlişkisel Cebir, SQL Yapısal Sorgulama Dili, SQL Fonksiyonlarının Kullanımı, Verileri Gruplayarak Analiz Etmek, Çoklu Tablolar, Karmaşık Sorgular, DML (data manipulation language), Veri Tabanı Nesneleri, Kullanıcı Erişiminin Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 201 – STATİK-MUKAVEMET
Ders kapsamında; Mekanik, Moment, Taşıyıcı Sistemler, Denge Denklemleri Ve Mesnet Tepkileri, Kesit Tesir, Şekil Değiştiren Cisimlerin Mekaniği: Mukavemet, Gerilme-Şekil Değiştirme Değişimleri, Normal Kuvvetin Basınç Olması Durumu Ve Burkulma, Kesit Tesirleri, Gerilme Ve Şekil Değiştirmeler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 203 – BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM VE TASARIM
Ders kapsamında; Teknik Resim’e Giriş, Çizim’e Giriş, Solidworks Paketine Giriş, Solidworks Taslak (Sketch) İçinde Çalışma Kuralları, Estetik (Yuvarlatma-Fillet, Pah-Chamfer) Ve Pratik (Kabuk Unsur-Shell, Ölçeklendirme-Scale, Aynalama-Mirror) Komutları, Solidworks Ortamında Görünüşlerden Perspektif Model Oluşturma, İleri Düzey Modelleme Komutları, Bilgisayar Destekli Çizim Sayfası Oluşturma, Çizim Sayfasında Detaylı Çalışmalar, Toleranslar Ve Yüzey İşaretleri, Boyut, Şekil Ve Konum Toleransları, Yüzey Pürüzlülüğü Örnek Uygulamaları, Bilgisayar Destekli Montaj, Montaj Sayfasında Çalışmalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 205 - MALZEME BİLİMİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Genel Giriş, Kristal Yapılar Ve Kusurlar, Amorf Yapılar Ve Camlar, Katı Ergiyikler Ve Alaşımlar, Difüzyon Ve Uygulamaları, Fazlar Ve Denge Diyagramları, Fiziksel Özellikler, Mekanik Özellikler, Malzemelerde Mekanik Davranışlar, Diğer Fiziksel Özellikler, Korozyon, Metaller Ve Alaşımları, Seramikler, Çimento Ve Kompozitler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 207 – OLASILIK
Ders kapsamında; Kümeler Cebri, Sayma Yöntemleri, Olasılık, Bir Boyutlu Raslantı Değişkenleri, Beklenen Değer Ve Momentler, Bazı Önemli Dağılımlar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 203 – LİNEER CEBİR
Ders kapsamında; Matrisler ve Vektörler, Lineer Cebirsel Denklem Sistemleri, Determinantlar, Vektör Uzayları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 312 – KAZAK DİLİ
Ders kapsamında; Karşılama, Tanışma, Üniversitede Ve Almatı Caddeleri, Kütüphanede, Restoranda, Diş Hekiminde Ve Hastanede, Eczanede, Kök Bazarda, Aytıs Ve Toyda, Soğım Bası, Misafirlikte, Odalar Ve Eşyalar, Medeu’ De, Geniş Ve Büyük Bir Ülke Kazakistan, Yönler, Müzede, Kazakistan’ In Tarihî Ve Kültürel Merkezleri, Rayımbek Batır Toyunda Ve Havaalanında konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 202 - MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ
Ders kapsamında; Mühendislik Ekonomisi Ve Tarihçesi, Paranın Zaman Değeri Kavramı, Etkin Ve Nominal Faiz Oranları, Kesikli İskontolama, Düzgün, Aritmetik Ve Geometrik Artışlı Nakit Akışları Ve İskontolonmaları, Şimdiki Değer Analizi İle Yatırım Kararları, Yıllık Nakit Akış Analizi İle Yatırım Kararları, Verim Oranı Analizi İle Yatırım Kararları, Kazanç / Maliyet Oranı (K/M) Analizi (Şimdiki Değer İndeksi Analizi) İle Yatırım Analizleri, Geri Ödeme Süresi Analizi İle Yatırım Analizleri, Enflasyon - Faiz - Vergi İlişkileri, Vergi Sonrası Ekonomik Analizler, Yenileme Analizi, Risk Analizi, Sermaye Maliyeti, Yatırım Projelerinde Yapılabilirlik (Fizibilite) İncelemeleri, Yatırımların Bağımsızlığı Ve Sermaye Bütçeleme, Lineer Enterpolasyon, Faiz Faktörleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 204 – GENEL MUHASEBE
Ders kapsamında; Muhasebeye Giriş, Bilanço Kavramı, Hesap Kavramı, Muhasebe Sisteminin İşleyişi, Dönen Varlıklar, Duran Varlıklar, Yabancı Kaynaklar, Özkaynaklar, Gelir/Gider ve Maliyet Hesapları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 206 – YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I
Ders kapsamında; Yöneylem Araştırması Hakkında Genel Bilgiler, Doğrusal Programlama, Duyarlılık Analizi, Dualite, Doğrusal Programlama Modellerinin Solver İle Çözülmesi, Revize Simpleks Algoritması, Ulaştırma Ve Atama Problemleri, Hedef Programlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 220 – İSTATİSTİK
Ders kapsamında; İstatistik Giriş, Sonuçların Değerlendirilmesi, Zaman Serileri, İstatistik İlişkiler, Örneklemeye Giriş konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 106 – AYRIK MATEMATİK
Ders kapsamında; Mantık, İspat Yöntemleri, Kümeler, Bağıntı, Fonksiyon, İşlem, Permütasyon, Kombinasyon, Rekürans (İndirgeme) Bağıntıları, Matrisler, Graf Teori, Graf ve Matrisler, Ağaçlar, Algoritmalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 202 – DİFERANSİYEL DENKLEMLER
Ders kapsamında; Giriş ve Temel Kavramlar, Birinci Mertebeden e Birinci Dereceden Diferansiyel Denklemler, Yüksek Mertebeden Lineer Diferansiyel Denklemler, Diferansiyel Denklemlerin Seri Çözümleri, Laplace Dönüşümü ve Diferansiyel Denklemlerde Kullanımı, Sabit Katsayılı Lineer Diferansiyel Denklem Sistemleri, Kısmi Diferansiyel Denklemlere Giriş ve Değişkenlerine Ayırma Yöntemi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 201 – YESEVİLİK BİLGİSİ
Ders kapsamında; Hoca Ahmet Yesevi’nin Hayatı ve Menkıbeleri, Ahmed Yesevi’nin Eserleri ve Türbesi, Ahmed Yesevi’nin Talebeleri, Ahmet Yesevi’nin Tesirleri, Yesevi Takipçileri: Yesevilik Tarihi ve Coğrafyası, Yesevilik Adab ve Erkanı, Yesevilik Literatürü, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Sevgi, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Ahlak, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Din-İlim-Alim, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Tasavvuf ve İrfan, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te İbadet ve Melamet, Ahmet Yesevi’nin Tavsiyeleri, Günümüzde Yesevilik Araştırmaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 208 – İLETİŞİM BECERİLERİ VE KİŞİSEL GELİŞİM
Ders kapsamında; İnsan, Birey, Liderlik, Yöneticilik, Yönetim, İletişim Becerileri, İletişim Çatışmaları, Dinleme, Empati Ve İkna, Problem Çözme Ve Karar Verme Teknikleri, Toplantı Yönetimi, Zaman Yönetimi, Motivasyon Teknikleri Ve Stres Yönetimi, Girişimcilik, Protokol Ve Nezaket Kuralları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 210 – İŞ ETÜDÜ
Ders kapsamında; İş etüdü ve Gelişimi, Metot ve Zaman Etüdü Problemlerine Yaklaşım, Verimlilik Kavramı ve İş Etüdü, Metot Etüdü, Metot Etütünde Kullanılan Şemalar, İş Ölçümü, Zaman Etüdü, İş Örneklemesi, Önceden Belirlenmiş Hareket-Zaman Sistemleri, İnsan Vücudu ile İlişkili Olarak Hareket Ekonomisi Planlaması, İş Analizi ve İş Değerlendirme, Örnek Uygulama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 212 – RAPOR YAZMA VE SUNUM TEKNİKLERİ
Ders kapsamında; İletişim Teknikleri, Araştırma Teknikleri, Veri Toplama Ve Değerlendirme Yöntemleri, İkna Etme Teknikleri, Anlatım Teknikleri, Sunum Teknikleri, Rapor Hazırlama, Proje Hazırlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 214 – FİNANS MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Finansal Piyasalar Ve Finansal Sistem, Finans Mühendisliği, Risk Kavramı, Fiyat Riski, Spot Ve Türev Piyasalar, Swap Sözleşmeleri, Melez Yatırım Araçları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 216 – SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREKLİLİĞİ İYİLEŞTİRME
Ders kapsamında; Süreç Yönetimine Genel Bir Bakış, Yönetim Kavramları Ve Süreç Kavramı İle İlişkisi, Fonksiyonel Yönetim, Süreç Yönetimi Temel Kavramları, Süreç Analizi Ve Süreçlerin Tanımlanması, Süreç Haritalarının Oluşturulması, Süreç Yönetimi, Süreç Yönetimi Ve Fonkiyonel Yönetimin Karşılaştırılması, Kritik Süreçlerin Belirlenmesi Ve Önceliklendirilmesi, Süreç Performansının İzlenmesi, Sürekli İyileştirme Ve Takım Çalışmaları, İyileştirme Yöntemleri Ve Problem Çözme Teknikleri, Süreç Yönetiminde Öneri Ve Şikayet Yönetimi, Strateji Uyumlu Süreç Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 218 – YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II
Ders kapsamında; Tamsayılı Programlama, Şebeke Modelleri Ve Proje Yönetimi, Dinamik Programlama, Doğrusal Olmayan Programlama, Oyun Teorisi, Markov Zincirleri, Kuyruk Teorisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 310 – KAZAKİSTAN TARİHİ
Ders kapsamında; Kazakistan’ın Coğrafi Durumu, İslam Öncesi Ve Sonrası Kazakistan, Türk-Moğol Hakimiyeti Döneminde Kazakistan, Kazakların Oluşumu Ve Tarih Sahnesinde Yer Almaları, XVI. Asırda Kazakistan Ve Kazaklar, XVII. Asırda Kazaklar Ve Kalmuk İstilası, Kazak Hanlığının Parçalanması, Kazaklarda İdari Ve Sosyal Yapı Hakkında, Kazaklarda Aydınlanma Ve Bağımsızlık Mücadelesi, Kazakistan’da Sovyet İdaresi, Bağımsızlık Yolunda Kazakistan, Kazakistan’ Da Ekonomik Reformlar, Kazakistan’da Kültürel Faaliyetler Ve Yeni Başkent konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 301– BİLİM VE MÜHENDİSLİK FELSEFESİ
Ders kapsamında; Bilimsel Yaklaşımlar, Modern Bilimin Yapısı, Felsefi Düşünce, Bilim Ve Mühendislik Ahlakı, Teknolojik Keşifler, Analitik Düşünmenin Temelleri, Mühendislik Yöntemleri, Mühendislik Tasarımının Doğası, Alternatif Değerlendirme, Problem Tanımlama, İhtiyaç Analizlerini Gerçekleştirme, Araştırma Ve Sonuç Oluşturma, Sosyal Olgular Ve Olaylar Çözümlemesi (Analizi), Bilimsel Olayları Yorumlama Ve Raporlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 303 – TESİS TASARIM VE PLANLAMA
Ders kapsamında; Tesis Seçimi Ve Tesis Düzenleme, Fabrika Yerinin Seçimi, Fabrika Düzenleme, Fabrika Düzenlemenin Amaçları, Temel Kavramlar, Tesis Yerinin Seçimi Ve Tesis Düzenlemede Analiz Metotları, Grafik Metotla Düzenleme, İşlem Alanların Eşit Olmaması Hali Yükleme Yolu Metodu, Sabit Maliyetli Yer Seçimi Analizi, Sürekli Tesis Yerleştirme Problemleri, Bilgisayar Destekli Tesis Planlaması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 306 – GİRİŞİMCİLİK
Ders kapsamında; Girişimcilikle İlgili Temel Kavramlar, Girişimcilik Yetenek Ve Yöntemleri, Girişimcilik Ve Yaratıcılık, Bir İş Fikri Bulmak-Geliştirmek Ve Proje Hazırlamak, Yeni İş Kurma Sürecinde İş Planları, Yapılabilirlik (Fizibilite) Çalışmaları, Girişimciliğin Yönetsel Boyutu, Girişimciliğin Pazarlama Boyutu, Girişimciliğin Finansal Boyutu, Girişimlerin Hukuki Yapısı, Sosyal Girişimcilik konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 307 – İŞBİLİM
Ders kapsamında; İşbilim, Sistem Tanımı ve İnsan Makina Sistemleri, Çalışma Şekilleri ve Enerji Gereksinimleri, Yorgunluk ve Mola Kavramı, Vardiya Sistemleri, Antropometri, Aydınlatma, Gürültü, titreşim, İklim Şartları, Zararlı Maddeler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 309 – ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROL
Ders kapsamında; Üretim Planlama Ve Kontrol- Genel Kavramlar, Talep Tahmini- Genel Kavramlar Ve Nitel Metotlar, Talep Tahmini- Nicel Metotlar, Ana Üretim Çizelgeleme, Bütünleşik Planlama, Envanter Yönetimi (Kavramsal), Envanter Yönetimi (Kavramsal), Envanter Yönetimi- Belirsiz Talep, Malzeme İhtiyaç Planlaması (Kavramsal), Malzeme İhtiyaç Planlaması (Sipariş Miktarı Belirleme Teknikleri), Kapasite Planlama, Atölye Çizelgeleme, Hat Dengeleme, Tedarik Zinciri Yönetimikonu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 311 – ZEKİ İMALAT SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; İmalat Sistemlerinin bileşenleri ve Yapısı, İmalat Teknolojileri, Yapay Zeka ve Zeki İmalat Sistemleri, Bilgi Tabanlı Sistemler, Zeki Tasarım, Zeki Proses Planlama, Zeki Üretim Planlama, YSA kullanılarak bir Zeki İmalat Sisteminin Geliştirilmesi ve Başarısı, Zeki İş Çizelgeleme, Satın alma ve Tedarik Süreci İçin Zeki Sistemler, Makinalarda Parça İşleme ve Arıza Teşhis Sistemleri, Zeki Kalite, Muayene, Malzeme İletimi Teknolojileri, Zeki Bütünleşik İmalat Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 202 – BİLİM TARİHİ
Ders kapsamında; Osmanlı İmparatorluğu'nda Bilim, Uygarlıklararası Etkileşim, Eski Mısır’ Da Bilim, Eski Mezopotamya’ Da Bilim, Eski Yunan’ Da Bilim, İskenderiye Ve Helenistik Bilim, İslam Öncesi Ve İslamiyet Dönemi, İslamda Tıp konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 401 – UYGULAMA
Bir mühendislik sorununu ortaya koyma, tanımlama ve çözme becerisi sağlamak. Bir Yazılım projesinin temel aşamalarını küçük ölçekli bir uygulama üzerinde gerçekleştirmek. Mesleki ve etik sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak. Grup halinde proje geliştirme alışkanlığını kazandırmak. Hazırlanan bir projenin yazılı ve sözlü sunum deneyimini kazandırmak.
TEML 403 – SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Ders kapsamında; Sistem Düşüncesi, Bilgi Sistemleri ve Sistem Mühendisliği, Sistem Analizi, Süreç Yönetimi, Dinamik Yönetim Sistem Anlayışı, Sistem Analizi Yöntemleri, Değişim Mühendisliği, Gereksinim Mühendisliği, Sistem Akış Diyagramları ve İşletme Sistemi, Üretim Sistemlerinin Analizi, Hizmet Sistemlerinin Analizi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 405 – BİLGİSAYAR BÜTÜNLEŞİK İMALAT
Ders kapsamında; Bütünleşik İmalat Sistemlerine (BİS) Giriş, Yapısal Açıdan Bis, BBDT/BDİ’in İçeriği Ve İlgili Hususlar, BDT Yazılımları, Bilgisayar Destekli İmalat (BDİ), Esnek İmalat Sistemleri, Malzeme İletim Sistemi (MİS), Otomatik Muayene Ve Depolama, BDT Ve BDİ Bütünleşmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 407 – LOJİSTİK MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Lojistiğe Giriş, Lojistikte Temel Kavramlar, Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı Ve Lojistik Hizmet Sağlayıcılar, Taşımacılık Yönetimi, Araç Rotalama, Depo Ve Depolama Kavramları, Depolamada Kullanılan Ekipmanlar, Depo Yeri Seçimi, Milk Run Sistemi, Lojistik Yönetiminde Crossdockıng Sistemi, Lojistik Bilgi Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML – 408 ÜRETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Üretim / İmalat Sistemleri - Genel Kavramlar, İmalat Sistemlerinin Sınıflandırılması, Üretim Hatları, Modern İmalat Sistemleri: Hücresel İmalat Sistemleri, Modern İmalat Sistemleri: Esnek İmalat Sistemleri, Yalın Üretim Ve Tam Zamanında İmalat Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 401 – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Ders kapsamında; İş Sağlığı Ve Güvenliği Temel Kavramlar, İsg’de Ulusal Ve Uluslararası Kuruluşlar, İş Hukuku, İsg Yönetim Sistemleri, İsg Kurulları, Risk Değerlendirme, Fiziksel Risk Faktörleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 412 – STRATEJİK YÖNETİM
Ders kapsamında; Stratejinin Tanımı Ve Benzer Kavramlarla İlişkisi, Genel Çevre Analizi, Yakın Çevre Analizi, İşletme Değerleme, Rakiplere Kıyasla Güçlü Ve Zayıf Yönlerin Analizi, İşletme Veya Stratejik İş Birimlerinin İzleyebilecekleri Stratejik Alternatif Türleri, İşletme Ve Stratejik İş Birimi Stratejileri Ve Seçim Analizleri, Yatırımlarını Çeşitlendirmiş Kuruluşlarda (Şirket) Ve Strateji Seçimi: Stratejik Fayda Ve Portföy Analız Teknikleri, Küreselleşme Ve Küresel Stratejiler, İşlevsel Düzey Stratejilerinin Veya Politikalarının Belirlenmesi, Stratejinin Değerlendirilmesi Ve Kontrolü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 402 – BENZETİM
Ders kapsamında; Simülasyon Ve Aşamaları, Örneklerle Simülasyon, Rasgele Sayı Üretimi Ve Uygulanan Testler, Simülasyona Başlama Koşulları Ve Denge, Tek Kanallı Kuyruk Simülasyonu Ve Uygulamaları, Siman 3.5 konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 404 – PROJE YÖNETİMİ
Ders kapsamında; Proje Nedir?, Proje Yönetimi Nedir?, Proje Yönetiminde Organizasyon Yapıları, Proje Hayat Döngüsü ve Aşamaları, Proje Yönetiminde Bilgi Alanları, Mantıksal Tasarım (Çerçeve), Proje Çizelgeleme Yöntemleri, Proje Seçim Yöntemleri, Kazanılmış Değer Analizi, konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 406 – ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME
Ders kapsamında; Çok Ölçütlü (Kriterli) Karar Verme, Puanlama Yöntemleri, TOPSIS Yöntemi, ELECTRE Yöntemi, Normalizasyon, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 409 – KALİTE MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Kalite İle İlgili Kavramlar, Toplam Kalite Yönetimi Ve Gelişimi, İstatistiksel Proses Kontrol, Kalite Geliştirme Teknikleri, Toplam Kalite Yönetiminde Motivasyon, Toplam Kalite Yönetiminde İletişim, Toplam Kalite Yönetiminde Performans Değerlendirme, Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Sonuçları, Kalite Yönetim Sertifikaları, Kalite Terminolojisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 412 – KARAR ANALİZİ
Ders kapsamında; Karar Verme Kuramına Giriş, Tek Kriterli Karar Problemlerinin Çözümü, Karar Vermede Tercih Teorisi, Duyarlılık Analizi, Karar Vermede Simülasyon, Çok Kriterli Karar Verme konu başlıklarına yer verilmektedir.
Ders Müfredatı
Dönem 1:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-101
Endüstri Mühendisliğine Giriş
3
Zorunlu Ders
TEML-103
Genel Kimya
3
Zorunlu Ders
TLOD-101
Matematik I
3
Zorunlu Ders
TLOD-103
Fizik I
3
Zorunlu Ders
TOZD-101
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi - I
2
Zorunlu Ders
TOZD-303
İngilizce I
2
Zorunlu Ders
TOZD-401
Türk Dili Ve Lehçeleri I
2
Zorunlu Ders
Dönem 2:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TBML-103
Bilgisayar Programlama I
3
Zorunlu Ders
TLOD-102
Matematik II
3
Zorunlu Ders
TLOD-104
Fizik II
3
Zorunlu Ders
TOZD-102
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - II
2
Zorunlu Ders
TOZD-304
İngilizce II
2
Zorunlu Ders
TOZD-402
Türk Dili ve Lehçeleri II
2
Zorunlu Ders
TYBS-102
Bilişim Sistemleri ve Teknolojilerine Giriş
3
Zorunlu Ders
Dönem 3:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TBML-104
Bilgisayar Programlama II
3
Zorunlu Ders
TBML-304
Veritabanı Yönetim Sistemleri
3
Zorunlu Ders
TEML-201
Statik-Mukavemet
3
Zorunlu Ders
TEML-203
Bilgisayar Destekli Teknik Resim ve Tasarım
3
Zorunlu Ders
TEML-205
Malzeme Bilimine Giriş
3
Zorunlu Ders
TEML-207
Olasılık
3
Zorunlu Ders
TLOD-203
Lineer Cebir
3
Zorunlu Ders
TOZD-312
Kazak Dili
2
Zorunlu Ders
Dönem 4:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-202
Mühendislik Ekonomisi
3
Zorunlu Ders
TEML-204
Genel Muhasebe
3
Zorunlu Ders
TEML-206
Yöneylem Araştırması I
3
Zorunlu Ders
TEML-220
İstatistik
3
Zorunlu Ders
TLOD-106
Ayrık Matematik
3
Zorunlu Ders
TLOD-202
Diferansiyel Denklemler
3
Zorunlu Ders
TOZD-201
Yesevilik Bilgisi
2
Zorunlu Ders
Dönem 5:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-208
İletişim Becerileri ve Kişisel Gelişim
3
Seçmeli Ders
TEML-210
İş Etüdü
3
Zorunlu Ders
TEML-212
Rapor Yazma ve Sunum Teknikleri
3
Seçmeli Ders
TEML-214
Finans Mühendisliği
3
Seçmeli Ders
TEML-216
Süreç Yönetimi ve Sürekliliği İyileştirme
3
Zorunlu Ders
TEML-218
Yöneylem Araştırması II
3
Zorunlu Ders
TOZD-310
Kazakistan Tarihi
2
Zorunlu Ders
Dönem 6:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-301
Bilim ve Mühendislik Felsefesi
2
Zorunlu Ders
TEML-303
Tesis Tasarım ve Planlaması
3
Zorunlu Ders
TEML-306
Girişimcilik
3
Seçmeli Ders
TEML-307
İşbilim
3
Zorunlu Ders
TEML-309
Üretim Planlama ve Kontrol
3
Zorunlu Ders
TEML-311
Zeki İmalat Sistemleri
3
Seçmeli Ders
TOZD-202
Bilim Tarihi
2
Zorunlu Ders
Dönem 7:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-401
Uygulama
3
Zorunlu Ders
TEML-403
Sistem Analizi ve Tasarımı
3
Zorunlu Ders
TEML-405
Bilgisayarla Bütünleşik İmalat
3
Zorunlu Ders
TEML-407
Lojistik Mühendisliği
3
Seçmeli Ders
TEML-408
Üretim Sistemleri
3
Zorunlu Ders
TLOD-401
İş Sağlığı ve Güvenliği
3
Zorunlu Ders
TYBS-412
Stratejik Yönetim
3
Seçmeli Ders
Dönem 8:
Dersin Kodu
Dersin Adı
Kredisi
Zorunlu/ Seçmeli
TEML-402
Benzetim
3
Zorunlu Ders
TEML-404
Proje Yönetimi
3
Zorunlu Ders
TEML-406
Çok Ölçütlü Karar Verme
3
Seçmeli Ders
TEML-409
Kalite Mühendisliği
3
Zorunlu Ders
TEML-412
Karar Analizi
3
Zorunlu Ders
Başvuru Koşulları
Endüstri Mühendisliği Lisans programına başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeniz ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) SAY(sayısal) puan türüne göre yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) SAY puan türü ile yerleştildikleri takdirde de kayıt olabilmektedirler. Her iki sınav için de güncel yılın sınavına girmek ve yerleştirilmiş olmak gerekmektedir. Geçmiş yılların sınav puanlarına göre başvuru alınmamaktadır.
NOT: Yatay geçiş ile kayıt yapılmamaktadır.
Diploma Koşulları
Programı tamamlayabilmek için tüm zorunlu dersleri başararak 136 kredi toplamına ulaşan öğrencilerimiz mezuniyete hak kazanırlar.
Programı başarıyla tamamlayanlara Ahmet Yesevi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması verilir.
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
Sınavlar
Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, telafi
sınavı, yarıyıl içi çalışmaları (ödev, proje..vb), final sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav ve tek ders
sınavıdır.
Ara sınav ve telafi sınavları çevrimiçi yapılır.
Final sınavlarımız Üniversitemizin belirlediği sınav merkezlerinde, bütünleme sınavlarımız sadece Ankara ve Kazakistan’daki sınav merkezlerinde, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yüz yüze yapılmaktadır.
Sınavlarda
uyulacak kurallar, TÜRTEP Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Tüzük, Yönetmelik, Yönerge Sayfası İçin Tıklayınız
Başvuru Adımları
Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Lisans Programlarına ÖSYM tarafından DGS ve YKS sonuçlarından uygun olanına göre Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
1) Başvuru Kayıt Sistemi. Başvuru Kayıt Sistemi
* Başvuru Kayıt Sistemine e-devlet ile giriş yapılmaktadır.
* Lütfen kayıt sırasında izleyeceğiniz adımları dikkatlice okuyunuz: İzlenecek Adımlar
2) Başvurunuz ilgili Eğitim Destek Uzmanı (Bkz. İletişim) tarafından kontrol edilip kabul onayı verildikten sonra, ödemenizi gerçekleştirdiğinizde kaydınız tamamlamış olacaktır. (Bkz. Ücretler)
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
TÜRTEP Öğrenim Ücretlerine İlişkin Esas ve Usuller
Tanıtım
Programın amacı, bütünleşik üretim ve hizmet sistemlerinin tasarımını yapan, planlayan ve bu sistemleri yöneten insanlar yetiştirmektir. Endüstri Mühendisliği, hizmet ve ürünlerin en iyi biçimde üretimi ve dağıtımı için gerekli olan araç-gereç, bilgi, para ve malzemelerin etkin kullanımını sağlayacak sistemleri tasarlayan bir bilim dalıdır. Eğitim programları uluslararası standartlara uygun biçimde hazırlanmıştır. Normal eğitim süresi 8 dönemdir.
Bölüm Başkanı | Prof. Dr. Halil İbrahim BÜLBÜL |
Eğitim Destek Uzmanı | Hilal ÖZTÜRK |
İletişim | 0312 216 06 78 - [email protected] |
TEML 101 - ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Endüstri Mühendisliğine Genel Bir Bakış, Verimlilik, İstatistik, İstatistiki Süreç Kontrol, Toplam Kalite Yönetimi İş Ve Zaman Etütleri, Doğrusal Programlama, Malzeme İhtiyaç Planlaması, İş Çizelgelemesi, Kalite Planlama, Stok Kontrol, Tahmin Yöntemleri, Benzetim, Proje Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 103 – GENEL KİMYA
Ders kapsamında; Madde, Enerji Ve Temel Yasalar, Atomun Yapısı, Periyodik Cetvel, Atom Çekirdeği Ve Radyoaktivite, Maddenin Manyetik Özellikleri, Işık, Kimyasal Ve Fiziksel Bağlar, Maddenin Üç Hali, Fiziksel Karışımlar, Kimyasal Denge, Kimyasal Termodinamik, Kimyasal Kinetik, Elektrokimya, Organik Kimya konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 101 – MATEMATİK I
Ders kapsamında; Fonksiyonlar, Bir Fonksiyonun Limiti, Sürekli Fonksiyonlar, Türev ve Diferansiyel, Belirsiz İntegraller, Belirli İntegraller konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 103 – FİZİK I
Ders kapsamında; Fiziğin Doğası ve Ölçme, Vektörler, Kinematik (Hareket Bilgisi), Dinamik, İş, Güç ve Enerji, İtme ve Momentum, Dönme Hareketi, Katı Cisimler İçin Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 101 – ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Osmanlı Yenileşmesi, Milli Mücadele, Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Barış Antlaşması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 303 – İNGİLİZCE I
Ders kapsamında; Introduction, General Information, Existances and Prepositions, Amounts, Simple Present Tense, Simple Present Tense Question Form, Usage of? Can? Have/Has Got, Future Tense, Verb To Be, Simple Past Tense?, Present Perfect Tense konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 401 – TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ I
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçede Sesler, Türkçenin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçenin Hece Yapısı, Türkçenin Şekil Yapısı, Kelime Yapımı, Türkiye Türkçesinde Kelime Sınıfları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 103 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, C Programlama Diline Giriş, Program Denetimi, Diziler, Göstergeler, Değişkenlerin Adresi, Gösterge Aritmetiği, Fonksiyonlar, Fonksiyonun Değer Döndürmesi, Fonksiyonlar Arasında Parametre Geçirme, Fonksiyon Çağırma Yöntemleri, Yapılar ve Birlikler, Disk Dosyaları ile Çalışma, Hazır Fonksiyonlar, C Önişlemcisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 102 – MATEMATİK II
Ders kapsamında; Dizilerin Limiti, Sayı Serileri, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, İki Katlı İntegraller, Üç Katlı İntegraller, Eğrisel İntegraller, Yüzey İntegraller konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 104 - FİZİK II
Ders kapsamında; Sistem Kavramı ve Genel Sistem Teorisi, Elektrik Alanların Hesabı, Elektriksel Potansiyel, Kondansatörler ve Dielektrikler, Elektrik Akımı ve Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alan ve Kaynakları, Manyetik İndüksiyon ve Özindüksiyon, Alternatif Akım Devreleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 102 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Atatürk dönemi, İnkılâplar, Atatürk İlkeleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 304 - İNGİLİZCE II
Ders kapsamında; Adjectives, Used to, The Past Continuous Tense, Relative Clauses, Future and Conditionals, Passive Voice, Adverbs and Wish Clauses, Modals, Reported Speech, Causatives and Tenses, Gerunds and Infinitives, Noun Clauses and Adverbial Clauses konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 402 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ II
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Cümlenin Öğeleri, Cümlenin Çeşitleri, Cümle Çözümleme (Tahlilleri), Kompozisyon ile İlgili Genel Bilgiler, Kompozisyon Yazmada Kullanılacak Plan, Anlatım Türleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 102 – BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilişim Sistemlerinin Donanım ve Yazılım Bileşenleri, Bilişim Sistemlerinin İş Dünyasında Kullanımı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 104 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Programlama, C++ Programlama Dillerinin Temelleri, C++ Denetim Deyimleri, Fonksiyonlar, Diziler, Yapılar, Birlikler, Göstergeler, Sınıf ve Nesneler, Nesne Dizileri, Nesne Göstergeleri ve Bellek İşlemleri, Fonksiyonlara Aşırı Yükleme, İşleçlere Aşırı Yükleme, Kalıtım, C++ Giriş/Çıkış İşlemlerinde Biçimlendirilmesi, C++ ile Dosya İşlemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBML 304 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, Varlık İlişki Modeli, İlişkisel Veri Modeli, İlişkisel Veri Tabanı Tasarımı, İlişkisel Cebir, SQL Yapısal Sorgulama Dili, SQL Fonksiyonlarının Kullanımı, Verileri Gruplayarak Analiz Etmek, Çoklu Tablolar, Karmaşık Sorgular, DML (data manipulation language), Veri Tabanı Nesneleri, Kullanıcı Erişiminin Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 201 – STATİK-MUKAVEMET
Ders kapsamında; Mekanik, Moment, Taşıyıcı Sistemler, Denge Denklemleri Ve Mesnet Tepkileri, Kesit Tesir, Şekil Değiştiren Cisimlerin Mekaniği: Mukavemet, Gerilme-Şekil Değiştirme Değişimleri, Normal Kuvvetin Basınç Olması Durumu Ve Burkulma, Kesit Tesirleri, Gerilme Ve Şekil Değiştirmeler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 203 – BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM VE TASARIM
Ders kapsamında; Teknik Resim’e Giriş, Çizim’e Giriş, Solidworks Paketine Giriş, Solidworks Taslak (Sketch) İçinde Çalışma Kuralları, Estetik (Yuvarlatma-Fillet, Pah-Chamfer) Ve Pratik (Kabuk Unsur-Shell, Ölçeklendirme-Scale, Aynalama-Mirror) Komutları, Solidworks Ortamında Görünüşlerden Perspektif Model Oluşturma, İleri Düzey Modelleme Komutları, Bilgisayar Destekli Çizim Sayfası Oluşturma, Çizim Sayfasında Detaylı Çalışmalar, Toleranslar Ve Yüzey İşaretleri, Boyut, Şekil Ve Konum Toleransları, Yüzey Pürüzlülüğü Örnek Uygulamaları, Bilgisayar Destekli Montaj, Montaj Sayfasında Çalışmalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 205 - MALZEME BİLİMİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Genel Giriş, Kristal Yapılar Ve Kusurlar, Amorf Yapılar Ve Camlar, Katı Ergiyikler Ve Alaşımlar, Difüzyon Ve Uygulamaları, Fazlar Ve Denge Diyagramları, Fiziksel Özellikler, Mekanik Özellikler, Malzemelerde Mekanik Davranışlar, Diğer Fiziksel Özellikler, Korozyon, Metaller Ve Alaşımları, Seramikler, Çimento Ve Kompozitler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 207 – OLASILIK
Ders kapsamında; Kümeler Cebri, Sayma Yöntemleri, Olasılık, Bir Boyutlu Raslantı Değişkenleri, Beklenen Değer Ve Momentler, Bazı Önemli Dağılımlar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 203 – LİNEER CEBİR
Ders kapsamında; Matrisler ve Vektörler, Lineer Cebirsel Denklem Sistemleri, Determinantlar, Vektör Uzayları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 312 – KAZAK DİLİ
Ders kapsamında; Karşılama, Tanışma, Üniversitede Ve Almatı Caddeleri, Kütüphanede, Restoranda, Diş Hekiminde Ve Hastanede, Eczanede, Kök Bazarda, Aytıs Ve Toyda, Soğım Bası, Misafirlikte, Odalar Ve Eşyalar, Medeu’ De, Geniş Ve Büyük Bir Ülke Kazakistan, Yönler, Müzede, Kazakistan’ In Tarihî Ve Kültürel Merkezleri, Rayımbek Batır Toyunda Ve Havaalanında konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 202 - MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ
Ders kapsamında; Mühendislik Ekonomisi Ve Tarihçesi, Paranın Zaman Değeri Kavramı, Etkin Ve Nominal Faiz Oranları, Kesikli İskontolama, Düzgün, Aritmetik Ve Geometrik Artışlı Nakit Akışları Ve İskontolonmaları, Şimdiki Değer Analizi İle Yatırım Kararları, Yıllık Nakit Akış Analizi İle Yatırım Kararları, Verim Oranı Analizi İle Yatırım Kararları, Kazanç / Maliyet Oranı (K/M) Analizi (Şimdiki Değer İndeksi Analizi) İle Yatırım Analizleri, Geri Ödeme Süresi Analizi İle Yatırım Analizleri, Enflasyon - Faiz - Vergi İlişkileri, Vergi Sonrası Ekonomik Analizler, Yenileme Analizi, Risk Analizi, Sermaye Maliyeti, Yatırım Projelerinde Yapılabilirlik (Fizibilite) İncelemeleri, Yatırımların Bağımsızlığı Ve Sermaye Bütçeleme, Lineer Enterpolasyon, Faiz Faktörleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 204 – GENEL MUHASEBE
Ders kapsamında; Muhasebeye Giriş, Bilanço Kavramı, Hesap Kavramı, Muhasebe Sisteminin İşleyişi, Dönen Varlıklar, Duran Varlıklar, Yabancı Kaynaklar, Özkaynaklar, Gelir/Gider ve Maliyet Hesapları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 206 – YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I
Ders kapsamında; Yöneylem Araştırması Hakkında Genel Bilgiler, Doğrusal Programlama, Duyarlılık Analizi, Dualite, Doğrusal Programlama Modellerinin Solver İle Çözülmesi, Revize Simpleks Algoritması, Ulaştırma Ve Atama Problemleri, Hedef Programlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 220 – İSTATİSTİK
Ders kapsamında; İstatistik Giriş, Sonuçların Değerlendirilmesi, Zaman Serileri, İstatistik İlişkiler, Örneklemeye Giriş konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 106 – AYRIK MATEMATİK
Ders kapsamında; Mantık, İspat Yöntemleri, Kümeler, Bağıntı, Fonksiyon, İşlem, Permütasyon, Kombinasyon, Rekürans (İndirgeme) Bağıntıları, Matrisler, Graf Teori, Graf ve Matrisler, Ağaçlar, Algoritmalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 202 – DİFERANSİYEL DENKLEMLER
Ders kapsamında; Giriş ve Temel Kavramlar, Birinci Mertebeden e Birinci Dereceden Diferansiyel Denklemler, Yüksek Mertebeden Lineer Diferansiyel Denklemler, Diferansiyel Denklemlerin Seri Çözümleri, Laplace Dönüşümü ve Diferansiyel Denklemlerde Kullanımı, Sabit Katsayılı Lineer Diferansiyel Denklem Sistemleri, Kısmi Diferansiyel Denklemlere Giriş ve Değişkenlerine Ayırma Yöntemi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 201 – YESEVİLİK BİLGİSİ
Ders kapsamında; Hoca Ahmet Yesevi’nin Hayatı ve Menkıbeleri, Ahmed Yesevi’nin Eserleri ve Türbesi, Ahmed Yesevi’nin Talebeleri, Ahmet Yesevi’nin Tesirleri, Yesevi Takipçileri: Yesevilik Tarihi ve Coğrafyası, Yesevilik Adab ve Erkanı, Yesevilik Literatürü, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Sevgi, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Ahlak, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Din-İlim-Alim, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Tasavvuf ve İrfan, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te İbadet ve Melamet, Ahmet Yesevi’nin Tavsiyeleri, Günümüzde Yesevilik Araştırmaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 208 – İLETİŞİM BECERİLERİ VE KİŞİSEL GELİŞİM
Ders kapsamında; İnsan, Birey, Liderlik, Yöneticilik, Yönetim, İletişim Becerileri, İletişim Çatışmaları, Dinleme, Empati Ve İkna, Problem Çözme Ve Karar Verme Teknikleri, Toplantı Yönetimi, Zaman Yönetimi, Motivasyon Teknikleri Ve Stres Yönetimi, Girişimcilik, Protokol Ve Nezaket Kuralları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 210 – İŞ ETÜDÜ
Ders kapsamında; İş etüdü ve Gelişimi, Metot ve Zaman Etüdü Problemlerine Yaklaşım, Verimlilik Kavramı ve İş Etüdü, Metot Etüdü, Metot Etütünde Kullanılan Şemalar, İş Ölçümü, Zaman Etüdü, İş Örneklemesi, Önceden Belirlenmiş Hareket-Zaman Sistemleri, İnsan Vücudu ile İlişkili Olarak Hareket Ekonomisi Planlaması, İş Analizi ve İş Değerlendirme, Örnek Uygulama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 212 – RAPOR YAZMA VE SUNUM TEKNİKLERİ
Ders kapsamında; İletişim Teknikleri, Araştırma Teknikleri, Veri Toplama Ve Değerlendirme Yöntemleri, İkna Etme Teknikleri, Anlatım Teknikleri, Sunum Teknikleri, Rapor Hazırlama, Proje Hazırlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 214 – FİNANS MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Finansal Piyasalar Ve Finansal Sistem, Finans Mühendisliği, Risk Kavramı, Fiyat Riski, Spot Ve Türev Piyasalar, Swap Sözleşmeleri, Melez Yatırım Araçları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 216 – SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREKLİLİĞİ İYİLEŞTİRME
Ders kapsamında; Süreç Yönetimine Genel Bir Bakış, Yönetim Kavramları Ve Süreç Kavramı İle İlişkisi, Fonksiyonel Yönetim, Süreç Yönetimi Temel Kavramları, Süreç Analizi Ve Süreçlerin Tanımlanması, Süreç Haritalarının Oluşturulması, Süreç Yönetimi, Süreç Yönetimi Ve Fonkiyonel Yönetimin Karşılaştırılması, Kritik Süreçlerin Belirlenmesi Ve Önceliklendirilmesi, Süreç Performansının İzlenmesi, Sürekli İyileştirme Ve Takım Çalışmaları, İyileştirme Yöntemleri Ve Problem Çözme Teknikleri, Süreç Yönetiminde Öneri Ve Şikayet Yönetimi, Strateji Uyumlu Süreç Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 218 – YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II
Ders kapsamında; Tamsayılı Programlama, Şebeke Modelleri Ve Proje Yönetimi, Dinamik Programlama, Doğrusal Olmayan Programlama, Oyun Teorisi, Markov Zincirleri, Kuyruk Teorisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 310 – KAZAKİSTAN TARİHİ
Ders kapsamında; Kazakistan’ın Coğrafi Durumu, İslam Öncesi Ve Sonrası Kazakistan, Türk-Moğol Hakimiyeti Döneminde Kazakistan, Kazakların Oluşumu Ve Tarih Sahnesinde Yer Almaları, XVI. Asırda Kazakistan Ve Kazaklar, XVII. Asırda Kazaklar Ve Kalmuk İstilası, Kazak Hanlığının Parçalanması, Kazaklarda İdari Ve Sosyal Yapı Hakkında, Kazaklarda Aydınlanma Ve Bağımsızlık Mücadelesi, Kazakistan’da Sovyet İdaresi, Bağımsızlık Yolunda Kazakistan, Kazakistan’ Da Ekonomik Reformlar, Kazakistan’da Kültürel Faaliyetler Ve Yeni Başkent konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 301– BİLİM VE MÜHENDİSLİK FELSEFESİ
Ders kapsamında; Bilimsel Yaklaşımlar, Modern Bilimin Yapısı, Felsefi Düşünce, Bilim Ve Mühendislik Ahlakı, Teknolojik Keşifler, Analitik Düşünmenin Temelleri, Mühendislik Yöntemleri, Mühendislik Tasarımının Doğası, Alternatif Değerlendirme, Problem Tanımlama, İhtiyaç Analizlerini Gerçekleştirme, Araştırma Ve Sonuç Oluşturma, Sosyal Olgular Ve Olaylar Çözümlemesi (Analizi), Bilimsel Olayları Yorumlama Ve Raporlama konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 303 – TESİS TASARIM VE PLANLAMA
Ders kapsamında; Tesis Seçimi Ve Tesis Düzenleme, Fabrika Yerinin Seçimi, Fabrika Düzenleme, Fabrika Düzenlemenin Amaçları, Temel Kavramlar, Tesis Yerinin Seçimi Ve Tesis Düzenlemede Analiz Metotları, Grafik Metotla Düzenleme, İşlem Alanların Eşit Olmaması Hali Yükleme Yolu Metodu, Sabit Maliyetli Yer Seçimi Analizi, Sürekli Tesis Yerleştirme Problemleri, Bilgisayar Destekli Tesis Planlaması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 306 – GİRİŞİMCİLİK
Ders kapsamında; Girişimcilikle İlgili Temel Kavramlar, Girişimcilik Yetenek Ve Yöntemleri, Girişimcilik Ve Yaratıcılık, Bir İş Fikri Bulmak-Geliştirmek Ve Proje Hazırlamak, Yeni İş Kurma Sürecinde İş Planları, Yapılabilirlik (Fizibilite) Çalışmaları, Girişimciliğin Yönetsel Boyutu, Girişimciliğin Pazarlama Boyutu, Girişimciliğin Finansal Boyutu, Girişimlerin Hukuki Yapısı, Sosyal Girişimcilik konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 307 – İŞBİLİM
Ders kapsamında; İşbilim, Sistem Tanımı ve İnsan Makina Sistemleri, Çalışma Şekilleri ve Enerji Gereksinimleri, Yorgunluk ve Mola Kavramı, Vardiya Sistemleri, Antropometri, Aydınlatma, Gürültü, titreşim, İklim Şartları, Zararlı Maddeler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 309 – ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROL
Ders kapsamında; Üretim Planlama Ve Kontrol- Genel Kavramlar, Talep Tahmini- Genel Kavramlar Ve Nitel Metotlar, Talep Tahmini- Nicel Metotlar, Ana Üretim Çizelgeleme, Bütünleşik Planlama, Envanter Yönetimi (Kavramsal), Envanter Yönetimi (Kavramsal), Envanter Yönetimi- Belirsiz Talep, Malzeme İhtiyaç Planlaması (Kavramsal), Malzeme İhtiyaç Planlaması (Sipariş Miktarı Belirleme Teknikleri), Kapasite Planlama, Atölye Çizelgeleme, Hat Dengeleme, Tedarik Zinciri Yönetimikonu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 311 – ZEKİ İMALAT SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; İmalat Sistemlerinin bileşenleri ve Yapısı, İmalat Teknolojileri, Yapay Zeka ve Zeki İmalat Sistemleri, Bilgi Tabanlı Sistemler, Zeki Tasarım, Zeki Proses Planlama, Zeki Üretim Planlama, YSA kullanılarak bir Zeki İmalat Sisteminin Geliştirilmesi ve Başarısı, Zeki İş Çizelgeleme, Satın alma ve Tedarik Süreci İçin Zeki Sistemler, Makinalarda Parça İşleme ve Arıza Teşhis Sistemleri, Zeki Kalite, Muayene, Malzeme İletimi Teknolojileri, Zeki Bütünleşik İmalat Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 202 – BİLİM TARİHİ
Ders kapsamında; Osmanlı İmparatorluğu'nda Bilim, Uygarlıklararası Etkileşim, Eski Mısır’ Da Bilim, Eski Mezopotamya’ Da Bilim, Eski Yunan’ Da Bilim, İskenderiye Ve Helenistik Bilim, İslam Öncesi Ve İslamiyet Dönemi, İslamda Tıp konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 401 – UYGULAMA
Bir mühendislik sorununu ortaya koyma, tanımlama ve çözme becerisi sağlamak. Bir Yazılım projesinin temel aşamalarını küçük ölçekli bir uygulama üzerinde gerçekleştirmek. Mesleki ve etik sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak. Grup halinde proje geliştirme alışkanlığını kazandırmak. Hazırlanan bir projenin yazılı ve sözlü sunum deneyimini kazandırmak.
TEML 403 – SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Ders kapsamında; Sistem Düşüncesi, Bilgi Sistemleri ve Sistem Mühendisliği, Sistem Analizi, Süreç Yönetimi, Dinamik Yönetim Sistem Anlayışı, Sistem Analizi Yöntemleri, Değişim Mühendisliği, Gereksinim Mühendisliği, Sistem Akış Diyagramları ve İşletme Sistemi, Üretim Sistemlerinin Analizi, Hizmet Sistemlerinin Analizi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 405 – BİLGİSAYAR BÜTÜNLEŞİK İMALAT
Ders kapsamında; Bütünleşik İmalat Sistemlerine (BİS) Giriş, Yapısal Açıdan Bis, BBDT/BDİ’in İçeriği Ve İlgili Hususlar, BDT Yazılımları, Bilgisayar Destekli İmalat (BDİ), Esnek İmalat Sistemleri, Malzeme İletim Sistemi (MİS), Otomatik Muayene Ve Depolama, BDT Ve BDİ Bütünleşmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 407 – LOJİSTİK MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Lojistiğe Giriş, Lojistikte Temel Kavramlar, Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı Ve Lojistik Hizmet Sağlayıcılar, Taşımacılık Yönetimi, Araç Rotalama, Depo Ve Depolama Kavramları, Depolamada Kullanılan Ekipmanlar, Depo Yeri Seçimi, Milk Run Sistemi, Lojistik Yönetiminde Crossdockıng Sistemi, Lojistik Bilgi Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML – 408 ÜRETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Üretim / İmalat Sistemleri - Genel Kavramlar, İmalat Sistemlerinin Sınıflandırılması, Üretim Hatları, Modern İmalat Sistemleri: Hücresel İmalat Sistemleri, Modern İmalat Sistemleri: Esnek İmalat Sistemleri, Yalın Üretim Ve Tam Zamanında İmalat Sistemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TLOD 401 – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Ders kapsamında; İş Sağlığı Ve Güvenliği Temel Kavramlar, İsg’de Ulusal Ve Uluslararası Kuruluşlar, İş Hukuku, İsg Yönetim Sistemleri, İsg Kurulları, Risk Değerlendirme, Fiziksel Risk Faktörleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 412 – STRATEJİK YÖNETİM
Ders kapsamında; Stratejinin Tanımı Ve Benzer Kavramlarla İlişkisi, Genel Çevre Analizi, Yakın Çevre Analizi, İşletme Değerleme, Rakiplere Kıyasla Güçlü Ve Zayıf Yönlerin Analizi, İşletme Veya Stratejik İş Birimlerinin İzleyebilecekleri Stratejik Alternatif Türleri, İşletme Ve Stratejik İş Birimi Stratejileri Ve Seçim Analizleri, Yatırımlarını Çeşitlendirmiş Kuruluşlarda (Şirket) Ve Strateji Seçimi: Stratejik Fayda Ve Portföy Analız Teknikleri, Küreselleşme Ve Küresel Stratejiler, İşlevsel Düzey Stratejilerinin Veya Politikalarının Belirlenmesi, Stratejinin Değerlendirilmesi Ve Kontrolü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 402 – BENZETİM
Ders kapsamında; Simülasyon Ve Aşamaları, Örneklerle Simülasyon, Rasgele Sayı Üretimi Ve Uygulanan Testler, Simülasyona Başlama Koşulları Ve Denge, Tek Kanallı Kuyruk Simülasyonu Ve Uygulamaları, Siman 3.5 konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 404 – PROJE YÖNETİMİ
Ders kapsamında; Proje Nedir?, Proje Yönetimi Nedir?, Proje Yönetiminde Organizasyon Yapıları, Proje Hayat Döngüsü ve Aşamaları, Proje Yönetiminde Bilgi Alanları, Mantıksal Tasarım (Çerçeve), Proje Çizelgeleme Yöntemleri, Proje Seçim Yöntemleri, Kazanılmış Değer Analizi, konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 406 – ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME
Ders kapsamında; Çok Ölçütlü (Kriterli) Karar Verme, Puanlama Yöntemleri, TOPSIS Yöntemi, ELECTRE Yöntemi, Normalizasyon, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 409 – KALİTE MÜHENDİSLİĞİ
Ders kapsamında; Kalite İle İlgili Kavramlar, Toplam Kalite Yönetimi Ve Gelişimi, İstatistiksel Proses Kontrol, Kalite Geliştirme Teknikleri, Toplam Kalite Yönetiminde Motivasyon, Toplam Kalite Yönetiminde İletişim, Toplam Kalite Yönetiminde Performans Değerlendirme, Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Sonuçları, Kalite Yönetim Sertifikaları, Kalite Terminolojisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TEML 412 – KARAR ANALİZİ
Ders kapsamında; Karar Verme Kuramına Giriş, Tek Kriterli Karar Problemlerinin Çözümü, Karar Vermede Tercih Teorisi, Duyarlılık Analizi, Karar Vermede Simülasyon, Çok Kriterli Karar Verme konu başlıklarına yer verilmektedir.
Dönem 1:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-101 | Endüstri Mühendisliğine Giriş | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-103 | Genel Kimya | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-101 | Matematik I | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-103 | Fizik I | 3 | Zorunlu Ders |
TOZD-101 | Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi - I | 2 | Zorunlu Ders |
TOZD-303 | İngilizce I | 2 | Zorunlu Ders |
TOZD-401 | Türk Dili Ve Lehçeleri I | 2 | Zorunlu Ders |
Dönem 2:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TBML-103 | Bilgisayar Programlama I | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-102 | Matematik II | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-104 | Fizik II | 3 | Zorunlu Ders |
TOZD-102 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - II | 2 | Zorunlu Ders |
TOZD-304 | İngilizce II | 2 | Zorunlu Ders |
TOZD-402 | Türk Dili ve Lehçeleri II | 2 | Zorunlu Ders |
TYBS-102 | Bilişim Sistemleri ve Teknolojilerine Giriş | 3 | Zorunlu Ders |
Dönem 3:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TBML-104 | Bilgisayar Programlama II | 3 | Zorunlu Ders |
TBML-304 | Veritabanı Yönetim Sistemleri | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-201 | Statik-Mukavemet | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-203 | Bilgisayar Destekli Teknik Resim ve Tasarım | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-205 | Malzeme Bilimine Giriş | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-207 | Olasılık | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-203 | Lineer Cebir | 3 | Zorunlu Ders |
TOZD-312 | Kazak Dili | 2 | Zorunlu Ders |
Dönem 4:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-202 | Mühendislik Ekonomisi | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-204 | Genel Muhasebe | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-206 | Yöneylem Araştırması I | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-220 | İstatistik | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-106 | Ayrık Matematik | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-202 | Diferansiyel Denklemler | 3 | Zorunlu Ders |
TOZD-201 | Yesevilik Bilgisi | 2 | Zorunlu Ders |
Dönem 5:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-208 | İletişim Becerileri ve Kişisel Gelişim | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-210 | İş Etüdü | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-212 | Rapor Yazma ve Sunum Teknikleri | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-214 | Finans Mühendisliği | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-216 | Süreç Yönetimi ve Sürekliliği İyileştirme | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-218 | Yöneylem Araştırması II | 3 | Zorunlu Ders |
TOZD-310 | Kazakistan Tarihi | 2 | Zorunlu Ders |
Dönem 6:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-301 | Bilim ve Mühendislik Felsefesi | 2 | Zorunlu Ders |
TEML-303 | Tesis Tasarım ve Planlaması | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-306 | Girişimcilik | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-307 | İşbilim | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-309 | Üretim Planlama ve Kontrol | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-311 | Zeki İmalat Sistemleri | 3 | Seçmeli Ders |
TOZD-202 | Bilim Tarihi | 2 | Zorunlu Ders |
Dönem 7:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-401 | Uygulama | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-403 | Sistem Analizi ve Tasarımı | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-405 | Bilgisayarla Bütünleşik İmalat | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-407 | Lojistik Mühendisliği | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-408 | Üretim Sistemleri | 3 | Zorunlu Ders |
TLOD-401 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 3 | Zorunlu Ders |
TYBS-412 | Stratejik Yönetim | 3 | Seçmeli Ders |
Dönem 8:
Dersin Kodu | Dersin Adı | Kredisi | Zorunlu/ Seçmeli |
TEML-402 | Benzetim | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-404 | Proje Yönetimi | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-406 | Çok Ölçütlü Karar Verme | 3 | Seçmeli Ders |
TEML-409 | Kalite Mühendisliği | 3 | Zorunlu Ders |
TEML-412 | Karar Analizi | 3 | Zorunlu Ders |
Başvuru Koşulları
Endüstri Mühendisliği Lisans programına başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeniz ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) SAY(sayısal) puan türüne göre yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) SAY puan türü ile yerleştildikleri takdirde de kayıt olabilmektedirler. Her iki sınav için de güncel yılın sınavına girmek ve yerleştirilmiş olmak gerekmektedir. Geçmiş yılların sınav puanlarına göre başvuru alınmamaktadır.
NOT: Yatay geçiş ile kayıt yapılmamaktadır.
Diploma Koşulları
Programı tamamlayabilmek için tüm zorunlu dersleri başararak 136 kredi toplamına ulaşan öğrencilerimiz mezuniyete hak kazanırlar.
Programı başarıyla tamamlayanlara Ahmet Yesevi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması verilir.
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
Sınavlar
Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, telafi sınavı, yarıyıl içi çalışmaları (ödev, proje..vb), final sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav ve tek ders sınavıdır.
Ara sınav ve telafi sınavları çevrimiçi yapılır. Final sınavlarımız Üniversitemizin belirlediği sınav merkezlerinde, bütünleme sınavlarımız sadece Ankara ve Kazakistan’daki sınav merkezlerinde, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yüz yüze yapılmaktadır. Sınavlarda uyulacak kurallar, TÜRTEP Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Tüzük, Yönetmelik, Yönerge Sayfası İçin TıklayınızBaşvuru Adımları
Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Lisans Programlarına ÖSYM tarafından DGS ve YKS sonuçlarından uygun olanına göre Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
1) Başvuru Kayıt Sistemi. Başvuru Kayıt Sistemi
* Başvuru Kayıt Sistemine e-devlet ile giriş yapılmaktadır.
* Lütfen kayıt sırasında izleyeceğiniz adımları dikkatlice okuyunuz: İzlenecek Adımlar
2) Başvurunuz ilgili Eğitim Destek Uzmanı (Bkz. İletişim) tarafından kontrol edilip kabul onayı verildikten sonra, ödemenizi gerçekleştirdiğinizde kaydınız tamamlamış olacaktır. (Bkz. Ücretler)
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.