Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz Avrasya Araştırma Enstitüsünde konferans verdi

 

 

 

27 .09.18 tarihinde ODTÜ Öğretim Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz konferanslar vermek üzere geldiği Kazakistan programı çerçevesinde HocaAhmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesine bağlı Avrasya Araştırma Enstitüsü’ndekonferans verdi. 

Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ve Astana Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile, Avrasya Araştırma Enstitüsünün konferans salonunda düzenlenen konferansa Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Enstitüpersonelleriveçok sayıda akademisyen katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasına Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer değerli katılımcıları selamlayarak başladı. Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz’ün özgeçmişine kısaca değinen Sümer, konuşma yapması için Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Sayın Rıza Kağan Yılmaz’ı kürsüye davet etti.

Yılmaz, konuşmasında, Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz’ün uzay araştırmalarında en önde gelen akademisyenlerden birisi olduğunu belirterek, uzay çalışmalarının gelecek hayatımızda çok önemli olduğunu belirtti. 

Düzenlenen konferansta Melahat Bilge Demirköz, “Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi: Bir CERN İş Birliği” temasını ana hatlarıyla ele aldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun üzerindeki Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS-02) deneyinin kozmik ışınların içindeki farklı parçacıkların akılarını ölçmekte olduğunu, evrenin yapı taşlarından, bu radyasyonun zaman içindeki değişimine kadar birçok bilgi edinmekte olduğunu anlatan Demirköz, çalışan ekibin de üyesi olduğu AMS-02 deneyinden çıkan bilgiler ışığında, Türk  
uydularının maruz kalacağı uzay radyasyonunun miktarının  
hesaplandığını belirtti. Ayrıca, ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı (SDH) projesi ile uzaydaki radyasyona karşı elektronik bileşen ve malzemelerin ESA 25100 standardına uygun testlerinin yapılacağı bir test tesisin Ankara’da kurulduğunu açıkladı.

Konferansın devamında Demirköz, 30 Mev’lik protonlarla yapılan ön testlerde 9 farklı kurum ve kuruluşun ürettiği elektroniklerin ve malzemelerin testleri yapılmış olduğunu ve radyasyon dayanımlarının ölçüldüğünü belirterek, gelecekte CERN'deki Yüksek Işınımlı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı için geliştirilen elektroniklerin testlerinin de yapılmasının planlandığının altını çizdi. AMS-02 projesini ve çıktıları anlattıktan sonra, Demirköz, ODTÜ-SDH projesinin tasarım, kurulum ve devreye alma aşamaları, şimdiye kadar elde edilen çıktıları hakkında bilgiler sundu.  
Konferansın sonunda Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer veAlmatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, konuşmacı Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz’e teşekkürlerini ileterek hediye takdiminde bulundular.

 

 


Haber Resimleri