Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Abdulvahap Kara ve Dr. Bahtiyar Aslan konferansı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün düzenlemiş olduğu konferansa, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara ve Türk Edebiyatı Genel Yayın Yönetmeni, Yazar Dr. Bahtiyar Aslan konuşmacı olarak katıldılar.

13 Eylül 2018 Perşembe günü Türkistan Yerleşkesi Merkez Kütüphane Toplantı ve Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin  moderatörlüğünü Ahmet Yesevi Üniversitesi Hazırlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ahmet Güngör yaptı.

Moderatör Güngör, konuşmacıların özgeçmişleri ve çalışmaları hakkında bilgiler vermesinden sonra  konuşmalarını yapmak üzere Prof. Dr. Abdulvahap Kara’ya söz verdi. Kara, konuşmasında özetle;  “Astana’nın Başkent Oluşunun 20. Yılında dünyasında barışın, diplomasisi ve Avrasya’da çok yönlü işbirliklerinin merkezine dönüşümü” üzerinde durdu. Kara, konuşmasında Sovyetler Birliği’nin dağılması ve beş Türk cumhuriyetinin bağımsızlığından günümüze geçen sürede, Türk dünyasının durumu, Türkiye ile ilişkileri ve Türk dünyasında gerçeklenmesi için çalışılan  birlik ve beraberliğin sağlanması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kara, bu çalışmaların değişik zamanlarda  sekteye uğramasının nedenlerini de açıkladı. Türk dünyası adına ilk somut faaliyetlerin 2007’de Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbaev’in girişimleriyle Türk Konseyi ve Türk Akademisinin kurulması ile başladığına  vurgu yapan Kara, ayrıca İslam dünyası için de önemli adımların Astana da atıldığına dikkat çekti. Özellikle Suriye meselesinin görüşülüp çözüme kavuşturulması  sürecinde Astana görüşmelerinin Rusya, İran ve Türkiye’yi stratejik olarak Türk dünyası ile ortaklığa yönelttiğini bildirdi.

Prof. Dr. Abdulvahap Kara konuşmasını bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan Türkoloji Enstitü Müdürü Dr. Ömer Küçükmehmetoğlu’na ve Doç. Dr. Ahmet Güngör’e teşekkür ederek tamamladı.

Dr. Bahtiyar Aslan ise “Modernleşme ve Gelenek Bağlamında Türk Şiiri” başlığı altında Türk şiirinin tarihi gelişimi hakkında tespit ve değerlendirmeler yaptı.  Aslan, modernleşmenin nasıl gerçekleştiği ve bunun Türk edebiyatında düşünce ve algılamalara etkisi üzerinde durdu. Özetle;  Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti kuruluş sürecinde modernleşmenin edebiyata ve insana etkisi konusunu çeşitli bakış açıları ve edebi ekol ve akımlardan örnek vererek değerlendirdi. Aslan, konuşmasında Türk dünyasının değişim ve dönüşümü ve gençlerin geleceği kurgulaması konusundaki bilimsel sorumluluklarını hatırlattı.

Katılımcıların sorularının ardından toplantı,  Prof. Dr. Ahmet Güngör’ün kapanış konuşması ve konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.


Haber Resimleri