Ahmet Yesevi Üniversitesinde Doğumunun 90. Yılında Cengiz Aytmatov ve Kaltay Muhammedjanov Forumu yapıldı

 

Çağdaş Kırgız edebiyatında önemli bir yeri olan ve eserleri 170’den fazla dile çevrilen Cengiz Aytmatov ile  ünlü Kazak Yazar Kaltay Muhammedcanov’un doğumunun 90. Yıllı münasebeti ile Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde forum düzenlendi.  Türk Dünyası Gençlik Öğrenci Kulübü tarafından “Türk Dünyasının Ünlü Yazarları” adı altında gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Başkurdistan’dan geniş katılım sağlandı. Koordinatörlüğünü Türk Filolojisi Bölüm Başkanı Dr. Asil Şengün’ün yaptığı ve An Öğrenci Kulübünün de desteklediği etkinliğin açılışı, 7 Aralık 2018 Cuma günü  Türkistan Yerleşkesi Kültür Merkezi Tiyatro ve Sinema Salonunda yapıldı. 

Cengiz Aytmatov’un eserlerinden bir bölümünün sahnelendirilmesi ile başlayan etkinlikte; Rektör Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ile Kırgızistan Bilimler Akademisi Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü Folklor Bölümü Başkanı Meyrim Kölbayeva katılarak açılış konuşması yaptılar. 

Rektör Abdrasilov konuşmasında, Kırgız ve Kazak aydınlarının bağımsızlığa giden Türk edebiyatı içerisinde önemli yeri olduğunu,  eserleri 170 dile  çevrilen Cengiz Aytmatov ile   ünlü kazak şair ve yazar Kaltay Muhammedcanov’u  doğumunun doksanıncı yılları münasebeti ile anmaktan memnuniyet duyduğunu, bu gibi faaliyetlerin milli  şuurun kazanılmasında çok etkili olduğunu vurguladı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ise konuşmasında Türk Dünyasının kendi aydınlarını ve yazarlarını tanıması ve tanıtması açısından zayıf olduğuna dikkat çekerek, Aytmatov’un 1960 ve 1970’li yıllarda dönemin çetin şartlarına rağmen önemli eserler verdiğini ve bu eserlerinin neredeyse tüm dünya dillerine çevrildiğine vurgu yaptı. Türk dünyasının yaygın olarak tanınan ünlü edebiyatçısı olduğunu belirten Rektör Vekili Tomar, bozkır hayatını eserlerinde incelikle işlediğini, Türk kültür ve değerlerini dünyaya en iyi şekilde tanıttığını ve onun eserlerinden Orta Asya kültürünü öğrendiklerini dile getirdi. Aytmatov’un hemen hemen tüm eserlerinin kısa zamanda Türkçeye aktarılmasıyla birlikte Türk sinemasına da esin kaynağı olduğuna değinen Rektör Vekili Tomar, özellikle Selvi Boylum Al Yazmalım adlı filmin Türk sinemasında büyük yankı yarattığını ifade etti.

Rektör Vekili Tomar, milli kimlikten kopuşu irdeleyen ‘mankurt’ sözcüğünü Türkçe’ye kazandırması ve ulusal kimliğe vurgu yapması nedeniyle Aytmatov’un Türk dünyasının en etkili edebiyatçısı olduğunu söyledi.

Meyrim Kölbayeva ise Türk Dünyasının manevi başkenti Türkistan da böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden onur duyduğunu belirterek, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve uzaktan yakından katılım sağlayanlara teşekkürlerini iletti. Kölbayeva konuşmasının bir bölümünde Cengiz Aytmatov’un hayatı ve eserleri hakkında bir sunum yaptı.  

Açılış konuşmalarının ardından çok renkli gösterilere sahne olan konser programında, Kırgız ve Kazak kültürünü yansıtan halkoyunları ve konser gösterileri katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. 

7-8 Aralık 2018 tarihlerinde düzenlenen ‘Doğumunun 90. Yılında Cengiz Aytmatov ve Kaltay Muhammedjanov Forumu’ 8 Aralık Cumartesi günü Hoca Ahmet Yesevi ve Arslanbaba Türbesi ile Türkistan’ın tarihi mekanları ziyareti ile sona erdi.


Haber Resimleri