Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun “Sözlü Tarih Verilerine Göre Kırgızistan Tarihinde 20. Yüzyıl: Önemli Dönüşüm Noktaları” Konulu Seminer Verdi

 

18 Haziran 2020 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun “Sözlü Tarih Verilerine Göre Kırgızistan Tarihinde 20. Yüzyıl: Önemli Dönüşüm Noktaları” konulu seminer verdi.

Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer’in takdim konuşmasıyla başlayan seminerde Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun, Kırgızistan’da 20. yüzyılda hangi önemli dönüşümlerin yaşandığını sözlü tarih verileri ve örneklerle anlattı. Kurmangaliyeva Ercilasun, Kırgızistan’ın bugünkü durumunu anlamak için 20. yüzyılı anlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Daha çok sözlü tarih kaynaklarının ifade ettiklerini anlatmak istediğini belirten Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun, 2007 yılından itibaren Kırgızistan’da iki tane sözlü kaynak projesi gerçekleştirdiğini belirtti. Bunların bir tanesi “Manas Üniversitesi”, “Maltepe Üniversitesi”, “TİKA”, “TRT” gibi kurumların bir araya gelmesi ile ortak disiplinlerarası bir proje, diğerinin ise Japonya’daki üniversiteler ile birlikte yürüttüğü bir proje olduğunu aktardı. Her iki sözlü tarih inceleme projesinde 70 yaş üzerindeki insanlar ile görüştüklerini anlatarak, bu kişilerin 20. yüzyılı ilk dönemlerinden itibaren yaşadıklarını dile getirdi.

Seminerin devamında Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun, görüştüğü 70 yaş üzerindeki kişilerin hepsinin Stalin dönemini hatırladıklarını dile getirdi. Kırgızistan tarihinde 1916 yılında yaşanan “Ürkün” olaylarının çok önemli olduğunu anlatan sunucu, genel itibariyle Kırgızistan’da yaşanan olumsuz olaylara değindi. Kırgızistan’ın yazılı tarihinde çok fazla yer almayan konulardan bir tanesinin açlık konusu olduğunu dile getiren Kurmangaliyeva Ercilasun, bu konuyu incelerken Kırgızistan’ın yedi ilinde görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Seminerin sonunda Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva, 1941-1945 yılları arasında, tüm dünyayı etkileyen  İkinci Dünya Savaşı’nın Kırgızistan için de çok önemli bir tarihi olay olduğunu hatırlatarak, görüşmeleri sırasında insanların anlattıkları olaylardan ilginç örnekler aktardı.  

Seminerin sonunda Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer, Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun’a sunum için teşekkür ederek, 20. yüzyılda Kırgızistan’da yaşayan insanların da, Orta Asya’nın diğer bölgelerinde yaşayan insanlar gibi büyük sıkıntılar çektiklerinin anlaşıldığını vurguladı. Seminer, soru-cevap bölümü ve görüş alışverişi ile sona erdi.


Haber Resimleri