Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Doktorlarına COVID-19 Semineri Verildi

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, 6 Ağustos 2020 Perşembe günü Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarına COVID-19 ile ilgili online bir seminer verdi.

Seminere; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Rektör Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Osman Acar ve Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanları katıldı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Recep Öztürk hocamızınız engin bilgisinden üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarının faydalanmasının büyük bir kazanç olacağını belirtti. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da destekleriyle hastanenin büyük bir dönüşüm geçireceğini ve kalitesinin artacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Recep Öztürk, seminerde COVID-19 salgınının Türkiye ve Dünya için yeni bir etki olduğunu COVİD-19’da bulaşan virüs sayısının ne kadar yüksekse hastalığın o kadar ağır seyrettiğine işaret etti. Prof. Dr. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biz koruma tedbirlerimizi uygulamazsak bu riski artırmış oluruz. Salgının bu yıl boyunca hatta 2021’de devam edeceği görüşü ağır basmaktadır. Virüse karşı etkili değişik aşı çalışmaları devam etmekte olup ancak aşı etkili bulunursa yaygın kullanıma girmesi yüksek ihtimalle 2021 de sağlanabilecektir.”

Brezilya, Amerika gibi ülkelerde vaka sayılarının pik yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "Tablo dünyada bu şekilde ilerlerken salgın bitiyor diyemeyiz. Amerika'dan sonra Brezilya, 1 milyonun üzerinde vakayla devam ediyor. Hindistan, Rusya dışında, bizden çok daha az nüfusa sahip Peru, Şili gibi ülkeler dünya sıralamasında vaka sayısı açısından bizim çok önümüze geçtiler. Dünyada günlük 120-180 bin düzeyinde vakalar görüldüğünü ve pek çok ülkede yüksek sayıda ölümlerin devam ettiğinin altını net olarak çizmek gerekli. Kaldı ki mevsimsel grip sezonu gelecek Kasım ayına doğru. Dolayısıyla kişisel önlemlere sıkı bir şekilde devam etmemiz gerekiyor diye konuştu.

Prof. Dr. Öztürk: ’’Yaşanan süreçte, salgınla mücadele ve sağlık hizmetleri iyi planlanmış, etkili bir filyasyonla vakalar erken bulunup izole edilmiş, tedavi protokolleri belirlenmiş, gerekli ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmiştir. Etkili filyasyon, erken tedavi, 65 yaş üstünün izolasyonu, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve diğer hususlara bağlı olarak Türkiye, Covid-19 pandemi mücadelesinde değişik alanlarda başarılı olmuştur’’ dedi.

Seminer katılımcıların soru cevap etkinliği ile sona erdi. Online olarak düzenlenen bu bilgi paylaşım toplantılarına önümüzdeki haftalarda da devam edilecek.


Haber Resimleri