Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Dilimizin ve Bilimimizin Soykırımı: Kurşunlanan Türkoloji” Konulu Konferans Düzenlendi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü  tarafından düzenlenen ve ilgi ile takip edilen telekonferansların bu haftaki konuğu Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran, 17 Aralık 2020 Perşembe günü “Dilimizin ve Bilimimizin Soykırımı: Kurşunlanan Türkoloji” konulu bir konferans verdi. Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın da katıldığı konferansın moderatörlüğünü Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Bayram yaptı.

Prof. Dr. Ahmet Buran, konferansının ilk bölümünde,  üç döneme ayırdığı Rusya’nın Sovyetleştirme politikaları ve “Sovyet Tipi İnsan” tanımı ile ilgili bilgiler verdi. Buran, daha sonra 1926’da yapılan Bakü Kurultayı’nın önemi, burada alınan kararlar ve bunların daha sonraki süreçteki etkileri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 1920’lerden itibaren başlayan Edebi Mahkemeler, buralarda yargılanan Türkologlar ve bilim insanları ile ilgili suçlamalar, nasıl yargılandıkları, aldıkları cezalar ve kurşuna dizilmeleri, konferansın en can alıcı bölümü oldu. Buran, kurşunlanan sadece o insanlar değil, onların geleceğe taşımak istedikleri eserler, kültür ve bilim olduğunu söyledi.  Bu dönemde Sovyet zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Türkologlar hakkında da bilgi veren Buran, Kazakistan’da yaşananlar için ayrı bir konferans sözü verdi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar yaptığı kapanış konuşmasında, ortak alfabenin önemine vurgu yaparak Türk Dünyasının birliği için bunun önemini dile getirdi. Tomar, üniversite olarak online konferanslara çok önem verdiklerini, kendisinin de çok faydalı bilgiler edindiğini söyledi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Konferansın son bölümünde Prof. Dr. Bülent Bayram, ikinci dönem bu konu ile ilgili farklı konferans ve etkinlikler yapacaklarının müjdesi vererek Prof. Dr. Ahmet Buran’a online teşekkür belgesini takdim etti.


Haber Resimleri