Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Ahmet Yesevî’den Yunus Emre’ye” Paneli Düzenlendi

2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi iş birliğinde 9 Şubat 2021 tarihinde açılış etkinliği olarak “Ahmet Yesevî’den Yunus Emre’ye” başlıklı online panel düzenlendi. 

Panelin açılış konuşmaları Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in moderatörlüğünde başladı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, T.C. Nursultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov panelin açılış konuşmalarını yaptılar.

Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “2021 yılının hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığımız tarafından ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmesi sebebiyle Anadolu ve Balkanlardaki Yunus Emre, Mevlana, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Sarı Saltuk geleneğinin atayurttaki menşei olan Hoca Ahmet Yesevi’nin adını taşıyan üniversitemiz ‘Atayurttan Anayurda, Hoca Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye’ mottosuyla yıl boyunca sürecek olan bir inisiyatif başlatmıştır. Bu inisiyatifin ilk etkinliği olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi uluslararası katılımlı bir panel düzenleyerek yıl boyunca iki üniversite ile diğer paydaşların da katılacağı hem Türkiye’de hem de Türkistan/Kazakistan’da uluslararası paneller, çalıştaylar ve sempozyumlar düzenleyip sonuçlarını yayımlayacaktır.” diyerek panele katılım gösteren konuşmacı ve misafirlere teşekkürlerini sundu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, “Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Mevlana, Kaygusuz Abdal, Karacaoğlan gibi uluların manevi hayatımızdaki değerinden bahsederek onların Türk dili ustası olmalarının yanında gönül mimarı oldukları üzerinde durdu. Gönle dokunduğu oranda dil, bir letafete ve inceliğe kavuşabilir. Ahmet Yesevî’nin açtığı yoldan giden Horasan Erenleri, onların yolundan devam eden büyük ulular gönlün ve sözün ustaları Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar kadim Mezapotamya coğrafyasını muazzam bir Anadolu coğrafyasına çevirdiler. Bu o kadar bereketli bir yolculuktu ki biz hâlâ yüzlerce yıl sonra Ahmet Yesevî’nin hikmetlerinden dersler alıyoruz. Ahmet Yesevi Üniversitesinin temel misyonu da öğrencilerine meslek edindirmenin yanında bu gönül yolunu gösterebilmektir.” dedi. 2021 yılının Türk dili duyarlılığını arttırmak adına “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesinin yanında İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı sebebiyle İstiklal Marşı Yılı olarak da kutlanacağını da sözlerine ekledi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, UNESCO ve Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi sebebiyle Ahmet Yesevi Üniversitesinin Eskişehir Anadolu Üniversitesi iş birliğinde düzenlediği program için emeği geçenlere teşekkür ederek Kültür ve Turizm Bakanlığının yıl içinde planladıkları etkinliklerden bahsetti. Yunus Emre’nin eserlerinin pek çok dile çevirisinin yapıldığına değinen Çam, Anadolu’dan tüm dünyaya İslam zenginliğinin bu vesileyle anlatılmasına imkân sağladığını söyledi. Yunus Emre’nin Anadolu’da, Ahmet Yesevi’nin Türkistan coğrafyasındaki etki alanının dünyada takip edildiğini ifade etti.

T.C. Nursultan Büyükelçisi Ufuk Ekici konuşmasında, 2021 yılının Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesinin ardından Kazakistan’da açılış etkinliği niteliğindeki bu programın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Kazakistan Büyükelçiliği olarak yıl boyunca planladıkları etkinliklerden bahseden Ekici, Yunus Emre’nin genç nesillere anlatılmasının önemini vurguladı. Yunus Emre ve Hoca Ahmet Yesevî’nin Türkçe eserleriyle günümüzde hâlâ manevi dünyamızı zenginleştirdiklerini söyledi.   

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, 2021 yılının Yunus Emre ile özdeşleşen barış ve sevgi ikliminde geçmesi temennilerinde bulunarak konuşmasına başladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin kampüsünün isminin “Yunus Emre” olduğunu söyleyerek onun iklimini burada yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkistan ve Eskişehir arasındaki bağları düzenlenecek etkinlikler ile pekiştirerek iki ülke arasındaki dostluğu sürdürmek istediklerini ifade etti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesinin düzenlediği bu etkinliğin çok önemli olduğunu söyleyerek Yunus Emre’nin vefatının 750. yılı sebebiyle ilan edilen “Yunus Emre Yılı”nın tüm Türk Dünyası için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Atayurttan anayurda uzanan dostluğun altın köprüsü olan Ahmet Yesevi Üniversitesinin yıl içinde bu faaliyetlere devam edeceğini söyledi.

Panel konuşmaları Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Bayram’ın moderatörlüğünde başladı.

Şair-Yazar Mustafa Özçelik, “Yunus Emre’nin Hayatı ve Düşünce Dünyası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yunus Emre’nin tarihi ve menkıbevi hayatından bahseden Özçelik kültür dünyamızdaki yerini anlattı.  

Prof. Dr. Dossay Kenzhetayev, “Ahmet Yesevî ve Yunus Emre’nin Düşüncesinde Vahdet-i Vücûd Anlayışı” başlıklı sunumunda Ahmet Yesevî’den Yunus Emre’ye uzanan tasavvuf yolundaki vahdet anlayışını bu iki değerli mutasavvıfın görüşleri üzerinde durarak anlattı.

Dr. Mukhit Tolegenov “Hoca Ahmet Yesevi ile Yunus Emre’nin Düşünce Sisteminin Benzerliği” konulu sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Haşim Şahin “Yesevî’den Yunus Emre’ye Türk Tasavvuf Düşüncesi” başlıklı bir sunum yaptı.

Panel soru-cevap bölümü ile son buldu.
 


Haber Resimleri