Ahmet Yesevi Üniversitesinde "Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye Türk Tasavvuf Düşüncesi" Çalıştayı Düzenlendi

Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi münasebetiyle 07 Nisan 2021 Çarşamba günü Ahmet Yesevi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Sultanbeyli Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği “Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye Türk Tasavvuf Düşüncesi" çalıştayı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın yaptığı çalıştayın açılış konferansları Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak ve Prof. Dr. İskender Pala tarafından verildi.

Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek yaptığı açılış konuşmasında, “Hoca Ahmet Yesevi ve talebelerinin ulu Türkistan coğrafyasında üstlendikleri kutlu vazifeyi, bir bakıma onun manevî talebeleri olan bu büyük şahsiyetler, Anadolu coğrafyasında yerine getirmişlerdir. At sırtında gelip fethedilen ülkeleri başta Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Sarı Saltuk gibi ulu erenler sevgi, hoşgörü, adalet, dürüstlük duygularıyla mayalamışlar ve bu yeni yurdu yüzlerce yıl boyunca huzurun hâkim olacağı bir coğrafyaya çevirmişlerdir.” diyerek etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sundular. Prof. Dr. Muhittin Şimşek ayrıca Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak Türkistan’ı Türkoloji’nin merkezi yapmak istediklerinin de müjdesini verdi.

Prof. Dr. Cengiz Tomar yaptığı açılış konuşmasında, çalıştayın amacının Türk-İslam Dünyası’nın manevi önderlerinin hayatları, eserleri ve görüşleri hakkında bilgi vermek olduğunu belirterek hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olması münasebetiyle Sultanbeyli Belediyesi olarak birçok etkinliğe ev sahibi yaptıklarını belirten Hüseyin Keskin, Yunus Emre’nin Ahmet Yesevi’den Hacı Bektaş Veli’ye bir köprü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Fuat Erdal, çalıştayın amacının Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye Türkçe konuşan halklar üzerinde derin etkiler bırakmış mutasavvıfların düstur ve düşünceleri hakkında bilgi edinmek olduğunun altını çizdi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Açılış konuşmasında Yunus Emre’nin Türkçe’nin edebi bir dil olmasındaki önemine değinen Prof. Dr. Mahmut Ak, Türk tasavvuf düşüncesinin temel kaynaklarının ortaya konulacağı bu çalıştayın herkes için faydalı olacağına inandığını söyledi.

Açılış konferanslarının ardından üç oturumla devam eden çalıştaya farklı ülkelerden çok sayıda konuşmacı katıldı. Konuşmacılar Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye Türk tasavvuf düşüncesi, önemli mutasavvıfların hayatları, eserleri ve düşünceleri hakkında bilgi verdi.


Haber Resimleri