VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi Türkistan’da gerçekleşti.

 

TÜRKSOY Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Türk Dünyası Edebiyat Dergileri ve Redaktörleri Kongresi 12 Eylül 2017 Salı günü Türkistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezinde açılış yaptı.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen ve TÜRKSOY 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan seçmesiyle Türkistan’da gerçekleşen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi sırasıyla İlk olarak 2007 yılında İstanbul’da daha sonra 2 kez Ankara, KTTC’de Lefkoşe, Kazakistan’da Astana,  Türkiye’de Eskişehir ve  Tataristan’ın Kazan şehirlerinde düzenlendi.

Ahmet Yesevi Üniversitesinde gerçekleşen kongreye;  Altay, Azerbaycan, Başkurdistan, Dağıstan, Gagauzya,  Hakasya, Karaçay-Malkar, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Irak, İran, KKTC, Özbekistan, Tataristan ve Türkiye olmak üzere toplamda 18 ülkeden 32 seçkin edebiyat dergisinin redaktörleri ve yazarları katıldı.

VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi Kazakistan “Kazygurt.kz” dergisinin redaktörü Marhabat Bayğut moderatörlüğünde, Türksoy Genel Sekreter yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı ve Kardeş Kalemler dergisinin redaktörü Dr. Yakup Ömeroğlu, Kazakistan Yazarlar Birliği genel sekreteri ve Juldız Dergisinin redaktörü Ulıkbek Esdeulet, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Kongrenin ilk konuşmacısı Marhabat Bayğut, 2016 Aralık ayında gerçekleşen TÜRKSOY daimi konsey 34. toplantısında alınan kararla Türkistan’ın 2017 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini belirtti. Türk Dünyasına Manevi başkent olan Türkistan’da yıl içerisinde birçok etkinliğe imza atıldığını dile getirdi. Uluslararası düzeyde kongrenin önemine değinen Marhabat Bayğut, Türk Dünyası’nın dostluk ve kardeşliğini daha da güçlendirerek Milli Edebiyatlarını dünyaya tanıtacağını vurguladı. Marhabat Bayğut, son olarak kongrenin Türk Dünyası ve Edebiyatına hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.

Marhabat Bayğut’tan sonra Güney Kazakistan Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev’in açılış mesajını Esdeulet Ulıkbek iletti. Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev mesajında, Türk Dünyası Kültür başkentinden bahsederek yıl içerisinde “Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan programı kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev Kongrenin Türk dünyası Edebiyatına Hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Akabinde konuşan Prof. Dr. Fırat Purtaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’un selamlarını ileterek, bu organizasyona ev sahipliği yapan Kazak Halkına, Türkistan Halkına ve Ahmet Yesevi Üniversitesine göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti. VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresinin TİKA ve birçok kurum tarafından desteklendiğini ifade eden Prof. Dr. Fırat Purtaş, bu vesile ile hedeflerinin Türk Dünyasının ortak geleceğini inşa etmek olduğunu vurguladı. Edebiyatçılar, şairler, yazarlar ve bu dergileri çıkaran yöneticilerin Türk Halklarının gönül dünyasını, ruh dünyasını inşa eden önemli kanaat önderleri olduğunu hatırlatarak, onların bir araya gelmesinin ortak geleceğimiz açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Fırat Purtaş, bu buluşmaların önemli sonuçları olduğunu belirterek, “Hoca Ahmet Yesevi ve onun bıraktığı mirası bu dergiler sayesinde öğrendik, Abay Kunanbaev’in Kara Sözlerini, Muhtar Euezov’u ve Türk Dünyasının birçok ünlü şair ve yazarlarını bu dergiler sayesinde öğrenme imkânı bulduk,  bu vesile ile birbirimizi daha yakından tanıyarak, aramızdaki kardeşliği ve gönül bağlarını daha da güçlendirme imkânı elde etmiş olduk. ” dedi.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı ve Kardeş Kalemler dergisinin redaktörü Dr. Yakup Ömeroğlu ise edebiyat dergilerinin özelliklerine ve amaçlarına değinerek bu tür organizasyonlarla beraber birçok etkinliğin yapıldığını, bunlar arasında ise hikâye yarışması, tiyatro ve piyes yarışmalarının düzenlendiğini vurguladı. Bu tür organizasyonların Türk Dünyası açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Ömeroğlu bunların dostluk, kardeşlik, birlik, beraberlik ruhunu canlandırdığını dile getirdi.

Akabinde söz alan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duyduğunu ifade ederek, kongrede alınacak kararların Türk Dünyasının geleceğine hayırlar getirmesini temenni etti. Ahmet Yesevi Üniversitesi hakkında bilgiler veren Kutalmış, Üniversitenin 33 Türk akraba topluluklarından öğrenci bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek en önemli merkezi olduğunu dile getirdi. Bu vesile ile yapılan bu VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi’ni daha da anlamlandırdığını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, konuşmacılara başarılar dileyerek, kongrede alınacak kararların Türk Dünyası’nın geleceğine hayırlar getirmesi dileklerinde bulundu.

VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresinde bu yılın “Edebiyat Adamı” ünlü Özbek şair Şükürullo Yusupokov’a seçildi. Ödülünü Özbekistan Gülistan dergisinin yazarlarından Devrenbek Tadjialiev, Şükürullo Yusupokov adına aldı.

12 Eylül Salı günü iki oturumu yapılan VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi, 13 Eylül Çarşamba günü tarihi mekânlar ziyareti ve ardından ünlü tarihçi yazar Ordinaryus Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansı ile tamamlanacak.

 

 


Haber Resimleri